pixel

Евродиректива може да спре тецове и мини

Нова директива на ЕС за най-добри налични практики за големите горивни инсталации би убила нашия въгледобив и нашата енергетика.
Това обяви пред БНР Иван Андреев – изпълнителен директор на Българската минна-геоложка камара.

Експертите казват, че при тези нива на чистота, тези нива на емисии, няма как да бъдат покрити дори от най-модерните ТЕЦ-ове, които са в момента в България.

Това е неизпълнимо не само за нашите централи, не е изпълнимо и за модерните централи в Германия, в Румъния, в Полша… Там разчитат, както нас, ние разчитаме на 45% от микса, произведен от въглищните централи. Същият процент е в Румъния, в Германия, в Полша разчитат на 83% от микса и те са още по-притеснени от нас. Ние сме много притеснени, защото ако извадиш от едно цяло 45%, просто няма какво да направиш, каза Андреев.

Според него, ако бъдат изпълнени директивите производството на ток от ТЕЦ ще стане изключително скъпо. Това ще постави и нашата индустрия в неконкурентна среда, т.е. нашата индустрия, което се захранва с ток, става неконкурентна с тази разлика в цената, добави експертът.

Ако бъде приета тази директива, то поне три ТЕЦ-а в комплекса „Марица-изток“ има опасност да затворят, следователно и мините да прекратят работа от този комплекс – това са двете американски централи, държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 и „Брикел“.

Генчо Генчев – представител на синдикалната организация към КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“, подчерта, че все още няма технология, която да улавя въглеродния двуокис.

По отношение на финансовото състояние на мините и задълженията на ТЕЦ „Марица-изток“ 2 към тях, Генчев каза, че близо 116 милиона били задълженията към края на годината.

Има някакъв план на разсрочено плащане, но няма ли достигане на реална цена на въглищата, която да може да покрива всички необходими мероприятия, които предстоят, ние ще спрем и без Европа да ни спре, каза Генчев.

dir.bg

Може да харесате още...