pixel

Европа иска да построим 7 хил. зарядни за електромобили

Европа иска да построим 7 хил. зарядни за електромобили

Европейската комисия препоръчва изграждането на 7 хиляди станции за зареждане на електробомили в България, като част от усилията за превключване към по-чисти горива в Европа. Към края на 2012 година у нас са монтирани над 100 такива зарядни станции, като най-много колонки има в София, Стара Загора и Добрич.
 
Имайки предвид, че средно изграждането на една зарядна станция струва около 5 хил. евро, това означава, че за да може България да изпълни препоръката на Европа, през следващите 7 години у нас трябва да се направят инвестиции в размер на 34.5 млн. евро.
 
С новата стратегия Европа си поставя за цел да намали енергийната си зависимост от вноса на петрол като разшири възможностите на транспортния сектор да оползотворява и други видове горива. Според заложените цели до 2020 година около 10% от транспортния сектор трябва да е превключил на използването на енергията, добита от възобновяеми източници. Броят на електромобилите в Европа през следващите 7 години трябва да надхвърли 10 млн., като се въведе универсален стандарт за зарядните устройства на автомобилните батерии.
 
Освен на електричеството, Европа ще разчита и на другите компоненти от енергийния микс, които могат да помогнат на транспорта да се откъсне от зависимостта си към петрола. Ще се стимулират още по-широката употреба на водород, биогорива, природен газ и втечнен природен газ.

publics.bg

Може да харесате още...