pixel

Европа може да замени енергийните субсидии с енергийни премии

Цените на енергията в Европа ще се увеличават, освен ако европейските правителства не намерят начин да се придържат към строги мерки за това кога субсидиите са оправдани. Това заяви Европейската комисия във вторник.

След интензивен политически дебат и вълна от протести за цените на енергията Комисията сега преразглежда правилата за стимулите в енергетиката в 28-те страни-членки.

Щедрите схеми за подпомагане на възобновяемата енергия напоследък биват обвинявани за увеличаването на финансовото бреме за домакинствата и бизнеса в момент, когато икономическото възстановяване е колебливо.

Комисията твърди, че субсидиите трябва да се преустановят и междувременно да станат по-гъвкави. Вместо да се дават преференциални цени, които се определят по предварително фиксирани ставки, ще е по-благоприятно да се дава „преференциални премия“, която ще се покачва или спада в зависимост от пазарните условия.

„Крайната цел на пазара е да се осигурява сигурна и достъпна енергия за нашите граждани и бизнеса. Публичната интервенция трябва да подкрепя тези цели. Тя трябва да бъде икономически ефективни и да бъдат адаптирани към променящите се обстоятелства“, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в изявление. „Ако държавните интервенции не бъдат внимателно проектирани, те могат сериозно да нарушат функционирането на пазара и да доведат до по-високи цени на енергията“.

Насоките за държавната помощ се очаква да се оформят през следващите седмици и да бъдат  окончателно утвърдени в началото на следващата година.

Комисията има последната дума дали държавната помощ и други видове намеса на пазара са законни. ЕК посочи, че ще публикува правилата, за да помогне на държавите-членки да избягват решения, които биха довели до финансови санкции за нарушение на законите на ЕС.

Конкретно що се касае до ядрената енергетика, Комисията вече заяви, че насоките не я засягат, защото това вече е „зряла технология“. Това не означава непременно, че държавната помощ за ядрената енергетика би била незаконна, тъй като всеки случай се преценява поотделно. Но анализаторите казват, че самият факт, че атомните мощности не се споменават, лишава тези проекти от голяма степен на сигурност.

greentech.bg

Може да харесате още...