pixel

Европа не се справя добре с рециклирането на електроника

Само една трета от електронните отпадъци в Европа биват правилно рециклирани. Огромен брой мобилни телефони, компютри и телевизори биват незаконно търгувани или нелегално изхвърляни. Това се разбра от ново проучване, оповестено от ООН и Интерпол в неделя.

Швеция и Норвегия са най-близко до европейските цели за събиране и рециклиране на 85 процента от всички електрически и електронни отпадъци. В другия край на класацията са Румъния, Испания и Кипър, които рециклират по-малко от 20 на сто.

Европейските правила изискват рециклиране на всички „електрически и електронни отпадъци“ – продукти с щепсел или батерия – за да се възстановят ценни метали като злато или сребро и да се избегне отделянето на токсини като олово или живак. Средно 35% от е-отпадъците на континента са правилно рециклирани през 2012 г., според доклада. Той отрича предположенията, че голяма част биват незаконно изпращани към африканските нации, най-вече Нигерия и Гана, и ремонтирани, за да заживеят нов живот. Този подход е твърде скъп.

Общо 3,3 милиона тона от всички 9,5 милиона тона електронни отпадъци, генерирани в Европа през 2012 г., са били правилно изхвърлени, така че да се рециклират. Само около 1,3 милиона са били изнесени. Останалото е „обработвано“ в Европа извън редовните програми за третиране.

Йоанна Ботезату, експерт по околната среда при международната полицейска агенция Интерпол, коментира, че наказателните преследвания са рядкост, въпреки че някои страни имат строги наказания за престъпления спрямо околната среда. Препоръките на доклада са за по-добро полицейско сътрудничество, повече обучение на потребителите на тема рециклиране, както и забрана на паричните транзакции при търговията с метален скрап. Проблем, който трябва да бъде решен, е фактът, че много от хората не знаят къде да намерят центрове за рециклиране, където да предадат електронните и електрическите боклуци.

greentech.bg

Може да харесате още...