pixel

Европа разработва електропреносни мрежи от ново поколение

Миналата седмица в Рим бе даден стартът на един амбициозен изследователски проект, фокусиран върху развитието на електропреносни мрежи от ново поколение – с висок капацитет. Те ще са от жизненоважно значение за дългосрочните енергийни цели на Европа и включването на възобновяемите енергийни източници.

Частично финансиран от Европейската комисия, проектът е на стойност 63 милиона евро и се казва BEST PATHS. Зад това наименование стои съкращение, което в общи линии означава

ултра-модерни технологии за подсилване на AC трасетата и мулти-терминални високоволтови DC системи. Проектът обединява близо 39 експертни партньори, включително водещи организации от областта на научните изследвания и промишлеността, комунални дружества и и оператори на трансмисионни системи. Крайната им цел е постигане на “достъпна и надеждна енергия в Европа – от бряг до бряг.” За целта проектът предвижда пет демонстрационни района из континента. Сред предизвикателствата, с които проектът има за цел да се справи, е включването на иновационните електропреносни системи и индустриални решения за свързване на офшорните вятърни ферми и подобряване на междусистемните връзки в цялата електропреносна мрежа.

Винченте Лопес Гонзалес от испанския оператор на електропреносната система Red El?ctrica де Espa?a (REE) и координатор на проекта заяви, че стремежът е „да се отиде отвъд присъщата сложност на отделните разработки, които са включени, тъй като проектът ще изисква усилия за координация за съвместно анализиране на резултатите от всяка отделна демонстрация и оценка на тяхното комбинирано въздействие върху европейската електроенергийна система на бъдещето“.

Преодолявайки пропастта между отдалечените места за производство на възобновяема електроенергия (напр. офшорни централи) и местата на нейното интензивно потребление, проектът ще се фокусира върху разработването на оперативно съвместими мулти-терминални мрежи за ток с високо напрежение; иновативна модернизация и обновяване на съществуващите коридори за AC пренос, както и свръхпроводящи мощни проводници.

Проектът, който получава 56% от своя бюджет от Европейската комисия и координиран от REE, ще продължи до септември 2018.

greentech.bg

Може да харесате още...