pixel

Европарламентът: Проектът „Северен поток-2“ противоречи на инретесите на ЕС

Проектът за строителство на газопровода „Северен поток-2“ противоречи на интересите на Европейския съюз, се казва в доклада „Стратегия на ЕС по отношение на втечнения природен газ и газохранилищата“, одобрен от Европейския парламент във вторник на пленарна сесия в Страсбург.

Европарламентът смята, че „ако в противоречие с европейските интереси „Северен поток-2“ бъде построен, това непременно ще изисква обоснована оценка за достъпност до терминалите за втечнен природен газ и детайлна оценка на състоянието на газовия коридор „Север – Юг“, се казва в документа.

Европарламентаристите подчертават „жизненоважната“ роля на втечнения природен газ и газохранилищата в допълнение към повишението на ефективността и усвояването на възобновяемите източници на енергия, намаляването на зависимостта от руския газ“.

В доклада се отбелязва, че количеството от внос на руски газ в ЕС през 2015 г. е нараснало със 7% спрямо нивото от 2015 г., а дела на Русия в общия обем на импорт в Европейския съюз на синьо гориво е съставлявал през 2015 г. 41%, като по този повод се изразява безпокойство.

„Северен поток-2“ предвижда строителство на две тръби на газопровода с общ капацитет от 55 млрд.куб м годишно от Русия през Балтийско море до Германия.

3e-news.net

Може да харесате още...