pixel

Европейската комисия: Соларните системи трябва да бъдат одобрявани в рамките на един месец

Velka Botička

Снимка: Velka Botička

Брюксел рационализира процедурите за одобрение за соларни панели на покриви, проекти за подмяна на стари вятърни турбини и термопомпи. Това има за цел да ускори увеличението на зелената електроенергия в мрежата, така че цените на енергията да паднат.

С оглед на енергийната криза, Европейската комисия представи план за ускоряване на разширяването на производството на зелена електроенергия. Новата наредба предвижда и подобрения за фотоволтаиците. Комисията иска да ускори процеса на одобрение за соларни системи върху така наречените изкуствени структури, включително и сгради. Според новите изисквания, те трябва да бъдат напълно одобрени до един месец. Това включва и съоръженията за съхранение и връзката с мрежата.

Отпада оценката на въздействието върху околната среда

За тази цел Брюксел освобождава соларните системи от оценка на въздействието върху околната среда. Освен това, за малките инсталации се прилага следното правило: ако разрешението не бъде получено в рамките на определен срок, то се счита за издадено. Инвеститорът вече не трябва да чака издаването на разрешително, а може да започне строителството. В бъдеще ще се наложи и по-бързо одобрение на термопомпите. За тази цел Комисията ограничава процедурата за свързване на малки термопомпи към мрежата до максимум три месеца.

Освобождаване на проекти за подмяна на стари вятърни турбини

Трябва и ускорено да се прилага одобрението за проекти за модернизиране на вятърните турбини. Тук Европейската комисия постановява, че всички съответни екологични оценки от последните шест месеца трябва да бъдат признати. Ако е налице една такава, не е необходимо да се извършва нова екологична оценка специално за повторното захранване на вятърните централи. Освен това, в бъдеще ще е необходимо само да се проверява какъв ефект има промяната или разширяването на системата в сравнение с оригиналния генератор. Ще бъде въведена опростена процедура за свързване към мрежата за повторно захранени генератори. Предпоставката е мощността на системата да се увеличи с максимум 15 процента в резултат на пренастройката.

С новите регламенти Брюксел следва предложението на Европейския съвет от октомври 2022 г. След като държавите членки се съгласят с изменението на регламентите, се очаква те да влязат в сила с решение на Съвета в края на ноември 2022 г. Първоначално те ще са валидни за една година, но с възможност за удължаване.

Може да харесате още...