pixel

Евростат: България с най-ниски цени на ток и газ в ЕС

България е с най-ниски цени на тока и втора след Румъния по ниски цени на газа в ЕС. Това показва анализът на Евростат за енергийните цени в общността за първото шестмесечие на годината, цитиран от БТА. В проучването се сравняват цените на електроенергията и на природния газ в страните на ЕС между първите шест месеца на 2016 г. и същия период на тази година, при което се отчита леко намаление на средната цена от 0,5 на сто през полугодието на тази година.

Най-евтината електроенергия през първата половина на 2017 г. е в България – по-малко от 10 евро за 100 квтч. Най- високите цени на тока през същия период са в Дания и Германия – над 30 евро за 100 квтч.

Средният показател на цената на еленергията в ЕС-28 е 20,4 евро за 100 квтч, показва европейската статистика, което е близо два пъти повече от цената на тока у нас в момента.

България поддържа и сравнително най-ниски цени на природния газ сред държавите-членки на ЕС за първото полугодие на годината – около 3,3 евро за 100 киловатчаса, като по този показател пред нас е само Румъния – 3,2 евро. Газът у нас е намалял с около 10 на сто в сравнение с първите шест месеца на миналата година, като най-голямо намаление за този период е отчетен в Хърватия – със 17 процента, Португалия – с 15 процента и Литва – с 11 процента. Средната цена на газта в ЕС е 5,8 евро на 100 киловатчаса.

Най-високи са цените на природния газ в Швеция /12 евро/, Дания, Португалия и Холандия /по около 8 евро/ и др.

Данъците и таксите в ЕС представляват средно над една трета /37 процента/ от цената на електроенергията, начислена на домакинствата през първата половина на 2017 г. и около една четвърт /26 процента/ от цената на природния газ, отчита Евростат.

За страната ни данъците и таксите за електроенергия и природен газ са около 17 на сто, което обяснява и сравнително ниските им цени за домакинствата, показват данните от анализа.

При съседите ни цената на електроенергията за 100 квтч е както следва: Румъния – 12 евро, Сърбия – 6,6 евро, Гърция – 19,4 евро, Македония – 8,2 евро, Турция – 10,5 евро.

Цените на природния газ за 100 киловатчаса при съседите ни са както следва: Румъния – 3,2 евро, Гърция – 5,6 евро, Сърбия – 3,2 евро, Македония – 4,8 евро, Турция – 2,6 евро.

3e-news.net

Може да харесате още...