pixel

Евтиното излиза скъпо

Често се случва да избираме когато купуваме според това, коя цена е най-ниска.

Дали този подход е разумен, когато избираме вариант и продукт за отопление?

Как да решим, дали да купим по-качественото, енергоефективно, щадящо природата, но по-скъпо решение за отопление или да заложим на най-евтиния вариант, а пък след време ще му мислим.

В следващите редове може да прочетете отговора на един от водещите производители на високоефективни и енергоспестяващи отоплителни системи в Европа и света – Ховал (Hoval).

Нека да разгледаме следното сравнение:

Сравнителна таблица и срок на откупуване
Цена газ, лв/m³ 0,71
Мощност, kW 500
Вид котел Ниско-температурен
котел
UltraGas®
кондензиращ котел
Първоначална инвестиция в лв 21 800 49 400
Консумация на газ, m³/h 55,58 47,10
Примерни годишни работни часове 2000
Приблизителни разходи за газ в лв 78 921 66 882
Сравнителни годишни спестявания от газ в лв 0 12 039
Приблизителен срок в години на изплащане на разликата в инвестицията 2,29
Приблизителен живот на котела в години 15 20
Възможни спестявания през приблизителния живот на котела в лв 0 213 175

Видно е, че дори и да инвестираме в два пъти по-скъп котел, поради по-ниската му консумация на газ,  след около две години,  разликата в първоначалната инвестиция се изравнява.

От тук нататък, всяка година до края на проектния жвот на котела, спестяваме добра сума пари (над 200 хил.лв), които може да инвестираме в бизнеса или свободното си време. Освен това, по-ниската консумация на газ, води до намалени вредни емисии, а и котелът заема по-малко място, има по-дълг живот и по-лесно обслужване. Ако вземем предвид и покачващите се постоянно цени на газта, то отговора  е само един: по-скъпата инвестиция ще ни спести повече пари и ще щади околната среда, в която ще трябва да живеят и децата ни.

Повече за Ховал в България (www.hoval.bg): През юли 2011, Ховал откри свой клон в България, предлагайки основните си продукти в областта на отоплението, климатизацията и рекуперацията. Мисията на Ховал е да разпространява отговорност за енергията и околната среда, посредством продуктите и решенията, които създава. Фирма с над 80 години история и многобройни патенти, дава в примера сравнение с един от нейните водещи продукти – кондензен газов котел UltraGas® с патентован топлообменник aluFer® от неръждаема стомана и алуминий и с номинална мощност от 15-2000 kW.

За контакти и повече информация – www.hoval.bg

 

Може да харесате още...