pixel

Фандъкова ще глобява с 200 хил. лв. за всеки ден забава на завода за боклук

Фирмите изпълнители на строежа на завода за отпадъци в София ще бъдат глобявани с по 200 хиляди лева на ден, ако обектът не бъде завършен в срок, заяви кметът Йорданка Фандъкова в понеделник при проверка на напредъка при изграждането на съоръжението край село Яна.

По думите й има забавяне на проекта заради дъждовното лято, но то постепенно трябва да бъде компенсирано. Все още от времето зависи строежът на приемната сграда на завода, при сградите за сепарирането на отпадъците и за преработката им вече има актуализиран график за приключването им.

„При всички случаи до края на следващата година очакваме заводът за отпадъци да започне с пробните експлоатации“, заяви Фандъкова и припомни, че веднъж месечно проверява лично как вървят работата по строежа на завода за боклук.

Тя изрази надежда строителите да направят всичко възможно да не се стига до санкции. Оборудването за завода вече е пристигнало от Германия и Австрия, каза още Фандъкова.

Въпреки спрените средства по ОП „Околна среда“, успяхме да гарантираме строителството на завода до края на годината с общинските средства, осигурени от заема от Европейската инвестиционна банка, коментира столичният кмет. Тя изрази удовлетвореност, че оперативната програма е вече отворена и проблеми с финансите няма да има.

Проектирането и строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъци, с производство на горивни продукти, се изпълнява от Обединение „Актор АД – Хелектор АД“, по договор на стойност 213 462 193 лв. Заводът ще преработва годишно 410 хил. тона битови и сходни на тях отпадъци.

mediapool.bg

Може да харесате още...