pixel

Флуорисцентна боя увеличава ефективността на соларни клетки с 38%

Флуорисцентна боя увеличава ефективността на соларни клетки с 38%

Изследователи от Йейл наскоро са открили начин да повишат ефективността на слънчевите клетки с цели 38 на сто чрез покриването им с… флуорисцентна боя.

Полимерните слънчеви клетки са популярни с ниската си цена, ниско тегло, голяма площ и механична гъвкавост, но от друга страна са доста по-слабо ефективнои в сравнение с твърдотелните силициеви панели.

Учените обаче са установили, че вид органична флуорисцентна боя може да подобри поглъщането на светлината и да „рециклира“ електроните, като по този начин ускорява процеса на превръщането на светлината в енергия.

Изследователите от Йейл се позовават на добре познат бохимичен механизъм – резонансен трансфер на енергия Фьорстер, за да постигнат впечатляващо високо ниво на конвертиране на светлината в електроенергия.

„При този вид соларна клетка… допълнителната енергия е в състояние да мигрират от една молекула към друга на дълги разстояния. Багрилото, което има силно абсорбиращи свойства в зоната, близко до инфрачервената част от спектъра, тя хем увеличава спектралната абсорбция на слънчевите клетки, хем подобрява преноса на електроенергия“, според Physorg.

Водещият изследовател Андре Д. Тейлър, главен асистент по химично и екологично инженерство в Йейл, казва, че този подход може да се използва за подобряване на ефективността на бъдещите соларни клетки. Изследването е публикувано в онлайн списанието Nature Photonics.

greentech.bg

Може да харесате още...