pixel

Фонд”Козлодуй” отпуска 20 млн. лв. за газификация на домакинствата

Фонд

Международен фонд”Козлодуй” ще отпусне 20 млн. лв. за домакинствата, които заменят отоплението с нафта, въглища и електроенергия с природен газ. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред btv. В момента задържаната ниска цена на тока прави отоплението с електроенергия по- изгодно в сравнение с парното и природния газ. Трайков обясни, че всяко домакинства ще получи по 3000 лв. субсидия за монтирането на уредите.

Той увери, че енергийната система на България ще издържи увеличеното потребление заради рекордно ниските температури. Вчера консумацията на електроенергия в 19 часа достигна 7270 МВт. Днес се очаква то да е 7340 МВт. Инсталираните мощности в България са 9000 МВт. “Голямо е натоварването на мрежата високо, средно и ниско напрежение. Повишеното потребление е стрес за ссистемата и увеличава риска от аварии”, коментира Трайков.
 Вчера заради повишената консумация ЕСО пусна резервни мощности в ТЕЦ”Варна” и водни централи. Все още осми блок на ТЕЦ”Марица изток 2″ не работи.

3e-news.net

Може да харесате още...