pixel

Фотоелектрична система генерира ток дори без светлина

Фотоелектрична система генерира ток дори без светлина

Нова фотоелектрическа система, разработена от учени в Масачузетския технологичен институт (MIT), произвежда ток  без дори да е необходима светлина. Като източници на топлина, под въздействие на която се генерира електричество, могат да се използват

Има ли топлина, фотоелектричната система ще я използва за производство на електричество, твърдят изследователите. В основата на системата е специален материал, който има милиарди малки „ями” с нано размери. Именно те способстват преобразуването на топлината в светлинни вълни с определена дължина, от които фотоелементите генерират електричество.

Ефективността на подобна система е в пъти по-висока, в сравнение с аналогични структури, предлагани по-рано от учените. Вече е изграден първият опитен образец на генератор с размери на бутон, който използва специфичната технология.

Новото устройство, определяно като TPV микрогенератор, е резултат от усилията на екипа на професор Клавс Йенсен от MIT, а самата изработка е направена в лабораторията на Microsystems Technology.

Генераторът се захранва от бутан, произвеждан от микрореактор. Според изследователите, устройството може да работи три пъти по-дълго време отколкото литиево-йонна батерия със същите размери. При това зареждането става почти мигновено.

Освен TPV генератора, учените от MIT са създали и устройство, което използва топлината от радиоактивен разпад. Според тях, системата може да произвежда електричество в продължение на 30 години без дозареждане и обслужване. Подобно устройство би променило кардинално възможностите за продължителни космически полети.

Новата фотоелектрическа система има голям потенциал за използване в областта на нанотехнологиите, както и в устройства от рода на датчици, смартфони и лаптопи с висока производителност и издръжливост.

greentech.bg

Може да харесате още...