Фотоволтаичен и зелен покрив в едно – комбинация за бъдещето

Optigreen

Фотоволтаичната система за производство на енергия от слънцето трябва да донесе възможно най-голям добив и да бъде ефективна. Но ефективността зависи от няколко фактора. Първо, системата трябва да бъде оптимално подравнена със слънцето, така че слънчевите лъчи да бъдат уловени възможно най-добре. От друга страна, системите трябва да бъдат бързи и евтини за сглобяване. Охлаждането може също да помогне за подобряване на производителността на централата. Това са едни от основните предизвикателства, пред които планиращите сградите и инженерите са изправени всеки път при ведряване на подобна система.

Optigreen

Немската компания Optigreen предлага за решаването на тези проблеми системата „SolarGrünDach“, която е самостойно стояща, без нужда от пробиване на покрива. За тази цел фотоволтаичните основи са фиксирани посредством натоварване от озеленена покривна конструкция, която спомага за безопасното им позициониране и експлоатация. Предимство на това системно решение е, че фотоволтаичните панели не пречат на покривната конструкция и не изискват специален монтаж. Тъй като така покривната мембрана не се нарушава, е налице и понижен риск от увреждане на покрива. Освен това, носещата система е по-евтина поради по-малко сложния и бърз монтаж, отколкото конвенционалните системи.

Optigreen

Озеленяването на покрива от своя страна предпазва хидроизолацията на покрива и удължава експлоатационния му живот. Структурата на зеления покрив действа като защитен слой срещу екстремни температури, UV и IR радиация, градушка и метеорологични условия. Срокът на експлоатация на уплътнението на покрива се удвоява, а обичайните ремонтни работи възникват на много по-късен етап, отколкото при неозеленен покрив. Това позволява безпроблемна работа на слънчевата система.

За повече информация: Optigreen

Вижте също...