pixel

Фотоволтаична монтажна система за зелени покриви

K2 Systems

K2 GreenRoof Vento за зелени покриви съчетава предимствата на зелените покриви и фотоволтаичните системи.

През 2022 г. в Германия са били озеленени 8 700 000 квадратни метра покривни площи, което се равнява на два и половина пъти по-голямата площ на Сентръл парк в Ню Йорк. Поради това Германия вероятно е световен лидер в инсталирането на зелени покриви и по данни на Bundesverband GebäudeGrün (BuGG) е постигнала между 2008 и 2022 г впечатляващ ръст от 141%.

Асоциацията определя нарастващото търсене на соларни зелени покриви като една от най-важните тенденции в бранша. Потенциалът на това устойчиво производство на енергия е безспорен, тъй като интегрирането на фотоволтаични системи върху зелени покриви избягва ситуацията „или-или“, а вместо това използва предимствата и на двете системи. Особено като се има предвид, че според едно скорошно проучване мощността на фотоволтаичните системи може да се увеличи с до 8%, ако те са инсталирани върху зелени покриви. Според проучването това се постига благодарение на охлаждащия ефект, дължащ се на транспирацията и изпарението от растенията, както и на способността им да абсорбират прах. Експертите виждат допълнителен фактор за влияние в дифузното отразяване на слънчевата светлина от листата.

K2 GreenRoof Vento допълва системите за плоски покриви

K2 Systems вече има в портфолиото си различни решения за зелени покриви. Те варират от оптимизираните за баласт системи K2 Dome до гъвкавите системи K2 Triangle/MultiAngle и K2 TiltUp Vento за различни покривни връзки. Сега K2 GreenRoof Vento предлага решение за овладяване на предизвикателствата при инсталиране на фотоволтаични системи върху зелени покриви, които „държат растенията на разстояние“, но в същото време им „позволяват да се развиват“.

Екипът по разработката на K2 се е погрижил да сведе до минимум нарушаването на зеленината с малки крачета, така че дори нискорастящите мъхове и сукуленти да продължат да получават светлина и вода. Разбира се, системата осигурява стабилност и е статично оптимизирана. Благодарение на по-голямото разстояние между модула и покрива се предотвратява засенчването на модулите от прекомерно буйна растителност.

Снимка: K2 Systems

Може да харесате още...