Фотоволтаично стъкло обвива жилищна сграда в Мелбърн

Базираната в Мелбърн архитектурна фирма C. Kairouz Architects неотдавна завърши The General – осеметажна сграда, която е първата жилищна постройка в Австралия, която използва фотоволтаични стъкла на фасадата си. Разположена в предградие на Мелбърн, сградата се състои от 87 апартамента и търговски площи на първите два етажа. Благодарение на фотоволтаичните стъкла по фасадата и други енергийно ефективни системи и мерки за пестене на ресурси, сградата е постигнала 7-звезден енергиен рейтинг.

Сградата се отличава с извитата си двойна фасада на ъгъла на две улици, която контрастира с непрекъснатите ленти на фотоволтаичното стъкло на Onyx Solar, които минават по северната фасада, както и с хоризонталните балюстради и остъкляването на източната фасада. Всички прозорци са с двоен стъклопакет и допускат изобилие от естествена светлина в апартаментите.

„Техническите данни показват, че фасадата има слънчев фактор от 10%, което означава, че постига висока степен на контрол върху вътрешната температура“, казват архитектите. „Продуктът Onyx Solar е с доказани нискоемисионни свойства, осигурява UV и IR филтър, пропуска естествената светлина и генерира енергия. Това позволява на сградата да генерира 2 075 kWh електроенергия годишно и предотвратява отделянето на 1,95 тона CO2 в атмосферата. Тази енергия може да се използва за осветление или за захранване на оборудването в общите части на сградата. „


Вижте също...