pixel

Фотоволтаиците на покрива – новият враг на пожарникарите в САЩ

Тежък въздух виси над склад за месо дълго след като пожарът е погълнал сградата, където пожарникарите са срешнали нов враг – фотоволтаичните панели на покрива.

Обичани от еколозите, слънчевите панели представляват нарастваща заплаха за пожарникарите в САЩ, които се боят от токов удар ит панелите. Инсталациите обикновено не могат да бъде изключени, казва Джон Дрегенберг, директор по безопасността на потребителите в Underwriters Laboratories. Дори когато системите са оборудвани с модули за изключване, е достатъчна малко светлина, за да има напрежение в панелите и техните проводници, казва още той.

Осигуряването на достъп до покривите дава на пожарникарите ред предимства в борбата им с огъня. Но панелите пречат на това, казва Кен Вилет, който управлява подразделението за обществена противопожарна защита в Националната асоциация за противопожарна защита.

В Деланко, Ню Джърси, екипите от доброволци-пожарникари се втурнали да гасят пожара в местния склад за месо в неделя, когато открили, че покривът е покрит със слънчеви панели. Наложило се пожарникарите да променят тактиката си. Отнело им 29 часа да потушат пламъците в склада , останал да тлее в руини.

„Дали мисля, че можеше да има различен изход, ако можехме да се качим на покрива? Разбира се,“ казва заместник шефът на противопожарната бригада в Деланко – Робърт Хъблър.

Слънчевата енергия бележи бързо развитие през последното десетилетие, ала рисковете за пожарникарите доведоха до появата на редица нови строителни правилници и пожарникарски обучения. Тяхното въвеждане обаче е спорадично и често се оставя на отговорността на отделните юрисдикции.

„Работим в тясно сътрудничество с пожарникарите в САЩ за разработване на правила и стандарти. След всеки инцидент ние се учим от него и се подобряваме“, казва Кен Джонсън, говорител на „Индустрия на соларната енергия“ – бизнес организация. „Пожарникарите нямат идея за това как работят слънчевите системи. Наше задължение е да направим нещо повече за образоването им“.

Сред рисковете са шоковете от кабелите, които могат да бъдат прерязани, когато пожарникарите се качват на покрива. Тези кабели също така могат да влязат в контакт с металните компоненти на покривите, причинявайки наранявания далеч от мястото на срязване на кабелите, според проучвания, проведени от Underwriters Laboratories.

Тези опити, финансирани от Министерството на вътрешната сигурност, са показали, че светлината, излъчвана от огъня и оборудването на пожарникарите, може да генерира достатъчно електричество в панелите, така че пожарникар, който неволно докоссне проводник от инсталацията, да не може да го пусне (феномен, известен като „силови полета“).

Освен това нямайки достъп до покривите, пожарникарите биват принудени да променят стратегиите си за борбата с огъня – от активни опити да се спаси сградата към предотвратяване на разпространението на пламъците към съседни имоти – практика, известна като „отбранителна борба с пожарите“.

greentech.bg

Може да харесате още...