pixel

Фракинг – да, но не за газ, а за геотермално отопление

Фракинг – да, но не за газ, а за геотермално отопление

AltaRock е фирма, измислила как да се използва фракинга, за да получава повече геотермална топлина – един безкраен и въглеродно неутрален източник на енергия.

Топлината дълбоко под земята може да бъде основен източник на екологично чиста енергия, но засега подобни проекти са доста скъпи.

Използването на хидравличното разбиване обаче – един печално известен метод за добив на шистов газ – може да бъде приложен тук и да бъде полезен и за хората, и за природата. Сиатълската фирма Alta Rock разработва технология, която може да превърне геотермалните ресурси в значителен източник на енергия именно чрез „фракинг“.

По-рано тази година в близост до Нюбери Волкано в Орегон Alta Rock демонстрира ключова част от своята технология. Точно както фракингът включва изпомпване под високо налягане на течност в подземните образувания, в които е „заключен“ шистовият газ, новата технология може да „отключи“ жегата, която се намира дълбоко под земята. За разлика от слънчевата и вятърната енергия тази горещина ще е доста постоянен източник на енергия – тя  ще е на разположение денонощно и при всички метеорологични условия.

В момента геотермалната енергия представлява нищожна част от световния енергиен микс.

Основният проблем е, че конвенционалните геотермални централи разчитат на рядка комбинация от геоложки дадености. Горещите скали трябва да бъдат „придружени“ и от големи количества вода. Вкарана под земята, водата се сгорещява и образува пара, която след това се изпомпва на повърхността, за да задвижва парни турбини за производство на електричество. Скалата формация трябва да бъде достатъчно порьозна, за да може водата може да циркулира добре и да се се нагрява отново.

Основната идея на AltaRock е да промени скалата, за да може водата да тече през нея по-добре. Това включва изпомпване на студена вода в скалата по начина, по който действа фракинг-технологията, за да се разширтят съществуващите фрактури в скалата и да може водата да тече през тях. Това е опитвано много пъти в миналото, но винаги е трудно да се добие достатъчно топла течаща вода, за да се оправдае инвестицията в сондажен кладенец и изграждането на електроцентралата.

Едно от ключоовите постижения на фракинг бизнеса е възможността за разбиване на скалата на няколко места по  по протежение на един кладенец, което намалява броя на кладенци, които трябва да бъдат сондирани. Те правят това, като временно запушват част от част от кладенеца, за да приложат налягане в една секция, а след това преминават към друга част.

Ако се направи същото, това нещо може да увеличи производството на топла вода от геотермалната зона. Проблемът е, че не е възможно да се използват същите техники, използвани при хидравличното разбиване – геотермалните кладенци обикновено са по-горещи и трябва да бъдат проектирани за по-големи количества вода.

Това, коет по същество представлява иновацията на AltaRock, е нов вид „тапа“. В демонстрацията при Нюбъри фирмата показа, че е възможно временно да се запущи геотермален кладенец чрез специален полимер. Материалът се разгражда, след като престои определено време в горещата скала. Това позволява на компанията да премине към друга част на кладенеца. Така могарт да се обработят три до седем части от кладенеца. Това може да означава „драстично намаляване на разходите“.

Разбира се, все още говорим за „ранните дни“ на този подход в геотермалната енергия. „Технологиите на AltaRock са важни, но това е само една част от пъзела“, казва Джеферсън Тестермю, преподавател по устойчиви енергийни системи в университета Корнел. Той казва, че има още няколко инженерни предизвикателства и решаването им ще изисква устойчиво финансиране.

greentech.bg

Може да харесате още...