pixel

Франция гаси тока заради икономии

Френските градове ще потънат в мрак, за да се пести електроенергия, съобщи Ройтерс.

Мярката, за която се заговори в края на миналата година, трябва да доведе до икономия на годишната консумация на ток на 750 000 домакинства, се посочва в комюнике на министерството на енергетиката.

“Една от целите ни е промяната на навиците. Трябва да се научим да използваме по-малко ток, за да произвеждаме по-малко”, каза министърът на екологията на Делфин Бато.

По силата на новата наредба, която ще влезе в сила от 1 юли, осветлението на обществените сгради трябва да бъде загасено най-късно в един часа след полунощ.

По същото време трябва да угаснат и витрините на магазините. За осветлението на oфисите правилата са други.

Там лампите трябва да угаснат най-късно един час след края на работния ден. Контролът по изпълнението на наредбата ще се възлага на местната власт.

Мерките за икономии обаче няма да засегнат хотелите и уличното осветление. Изключения могат да се правят за почивните дни, коледните празници и нощните събития. Мракът няма да засегне туристическите обекти, както и местата с постоянна културна анимация.

Париж, който е основна туристическа дестинация във Франция, заедно с още 40 други общини, ще се ползва от специален статут.

energyonline.bg

Може да харесате още...