pixel

Футуристичен еко град расте насред Казахстан

Футуристичен еко-град расте с бързи темпове в сърцето на Казахстан. Строителните и монтажните работи вървят трескаво за построяването на „Expo City 2017“ в столицата Астана. Мини-градът е проектиран от Adrian Smith + Gordon Gill Architecture (AS + GG). Планът за развитие на градчето поддържа темата „Енергия на бъдещето“, включвайки сгради, които ще работят като електроцентрали, генерирайки на енергия от вградени слънчеви панели и вятърни турбини – за себе си и останалата част на кампуса. Чистото електричество ще се разпределя чрез иновативна интелигентна електрическа мрежа.

Проектът е насочен към използване на възобновяеми източници на енергия като основен източник за инфраструктурата и за ежедневната експлоатация на сградите. Всеки елемент от дизайна има за цел да насърчи и подкрепи идеята за чиста енергия в рамките целия проект. Той ще включва изложбени павилиони и пространства за култура, жилищна зона, търговски площи, образователни съоръжения, паркове и паркинг.

Разположен в самото сърце на кампуса, павилионът на Казахстан с формата на блестяща сфера ще бъде истински символ на концепцията за бъдещето на енергията. Неговата трансформираща се обвивка ще намалявя топлинната загуба и ще намалява вътрешните слънчеви отблясъци, като в същото време увеличава енергийния добив чрез интегрирани устойчиви системи като фотоволтаици.

Всяка сграда е проектирана така, че да използва минимум енергия и да добива възможно най-много чиста енергия от възобновяемите източници, с които мястото разполага. „Формите на сградите са пряк резултат от внимателен и задълбочен процес на проектиране, при който AS + GG са заложили практики като „формата следва производителността“, казват от AS + GG.

В допълнение към отличните енергийни характеристики на отделните сгради архитектите са направили така, че целият мини-град да бъде взаимосвързан чрез интелигентна енергийна мрежа. Ще има и интелигентна система за рециклирана вода. За боклука ще се грижи интегрирана система за управление на отпадъците. Всичко това ще е подкрепено от междусезонна подземна система за съхранение на термална енергия. След изложението мястото ще се превъре в изследователски парк за международни компании и предприемачи.

Може да харесате още...