Гърция ще строи ветропаркове в планинските райони

Гръцката енергийна компания Terna Energy ще получи 24 милиона евро от Европейската инвестиционна банка, за да построи две вятърни ферми с капацитет 44,4 мегавата в Северна Гърция. Споразумението за финансиране ще осигури средства за разработването, изграждането и експлоатацията на проектите, които се намират в планината – на връх Вермио. Alpha Bank е съучредител на проекта с още толкова средства по дългосрочен заем.

Двата парка ще бъдат разположени в Ерязу Ипсома-Фурка – с 36-мегаватова мощност, и в Лефкес-Керасия, където ще бъдат изградени 8,4MW. Проекът включва общо 22 турбини, които ще бъдат разположени из сложните планински терени на надморска височина над 1400 метра.

„Проследихме развитието на гръцкия енергиен сектор и сме готови да влезем, за да финансираме смислени проекти, които отговарят на нашите критерии и на енергийната политика на ЕС”, заяви представител на Европейската инвестиционна банка.

Компанията Terna Energy вече притежава и експлоатира вятърни паркове в няколко региона на Гърция от 1997 г. насам.Освен това Terna Energy експлоатира, изгражда или оценява вятърни паркове в Югоизточна и Централна Европа – Полша, България и др., а от 2011 г. разширява дейността си в САЩ, където има няколко реализирани проекта.


Вижте също...