Гъвкави и мощни системи за вентилация и използване на топлината от Корадо

Корадо България предствая нови системи за контролирана вентилация с монтаж на стена. Непланираната вентилация при отворени прозорци вече не е най-доброто решение. Компактните вентилационни рекуператори с лесен монтаж са снабдени с функция за контрол на подаването на пресен и чист въздух в стаята и то при минимален разход на електроенергия и високи нива на звукопглъщане.

За да живеем здравословен живот, трябва да дишаме чист въздух. Дишат не само хората, а също така и техните апартаменти, къщи и всяко друго жизнено пространство. Съвременните строителни материали и технологии гарантират перфектна изолация и елиминират течението през пролуките на прозорците и вратите, което преди време извеждаше негативния въздух от стаята.

Здравословна и икономична вентилация

Винаги ли е възможно да проветрите чрез отваряне на прозорците? Високата цена на електроенергията и замърсеният външен въздух го превръщат в трудно начинание. Как тогава можем да проветряваме стаите си правилно и без излишни разходи?

Вкарването на пресен въздух следва да се базира на всеобхватно решение, въведено в експлоатация в цялата сграда. Стените на сградите следва да осигуряват добра изолация, като същевременно позволяват навлизането на обем пресен въздух, достатъчен за живущите.

Korado предлага цялостно и просто решение.

Преимущества:
– eдновременно подаване и извеждане на въздух;
– eлиминиране на излишната влага и предотвратяване на развитието на бактерии;
– прахът и полените, съдържащи се във вкарвания въздух, биват филтрирани, което е идеалното решение за хората, страдащи от алергии или астма;
– оползотворяване на топлината и ниска консумация на енергия;
– предотвратява развитието на плесен;
– лесен монтаж – дори и в по-стари сгради.

Здравословен свеж въздух без вредни замърсители или шум

Локално разположените вентилационни системи за монтаж на стена са проектирани да осигуряват контролирана вентилация с цел създаване на здравословен микроклимат в сградите.

Влагоулавяне и отстраняване на вредни вещества

Средностатистическото четиричленно семейство произвежда около 12 л вода на ден. Прекомерната влажност предизвиква появата и разпространението на мухъл и плесен. За да се предотврати появата на вредни вещества, помещението има нужда да „диша“.

Безопасност дори по време на вентилация

Вентилираното пространство следва да бъде надлежно защитено срещу проникването на нежелани организми и хора. Отворените прозорци са покана за влизането не само на инсекти, но и на крадци.

Здраве

Способността Ви да се концентрирате върху работата, да си осигурявате достатъчна почивка и да живеете добре зависи от качеството на въздуха, който дишате. За да се предотврати увеличаването на концентрацията на CO2, произведен в резултат на дишането, в помещението следва да постъпват 20 m3 пресен въздух на човек на час. В резултат на контролираната вентилация, концентрацията на CO2 остава ниска, което подобрява способността Ви да се концентрирате и създава комфортен микроклимат в помещението. И обратно: повишените нива на CO2 ще Ви накарат да чувствате сънливост. Оптималната относителна влажност в помещението е в границите на 40 – 60%. Ако поддържате
оптимална влажност, няма да имате проблеми със суха кашлица или прекомерно изпотяване.

Като пречиствате постъпващия отвън въздух от прах и полени, намалявате също така и нуждата от често почистване да дома си. Но най-важното е, че намалявате риска от заболявания на белите дробове. Използването на вентилационен рекуператор ограничава и проникването на шум отвън – в по-голяма степен от отворения прозорец. Особено нощно време, когато шумовите нива са все по-неприятни поради увеличаващия се трафик. За разлика от неконтролираната вентилация (отворен прозорец) контролираната такава осигурява достатъчен обем пресен въздух за задоволяване на нуждите ви – без съпровождащия шум и замърсители.

Икономии на енергия

Вентилацията не бива да се съпровожда от загуба на топлина – както се случва при отворен прозорец. Локално разположените вентилационни рекуператори намаляват до минимум ненужните разходи. Тази съвременна форма на вентилация отговаря на новите изисквания за енергийна ефективност при сградите и така значително подобрява окончателната им оценка по този показател.

Локалните системи за вентилация със стенен монтаж осигуряват както контролирано подаване на свеж въздух, така също и много допълнителни фунции, подобряващи комфорта ви.

Преимущества и функции на рекуператори Korado

Локално разположените рекуператори не само осигуряват замяната на издишания въздух в помещението с пресен, но предлагат и допълнителни функции. Богатият набор от функции, предлагани от отделните вентилационни агрегати, започва с обмяната на въздух и продължава с оползотворяването на топлина, защитата от прекомерна влажност,
звукопоглъщане и високоефективното пречистване на въздуха.

Лесен монтаж

Много от аргументите в подкрепа на използването на мощни локални системи се базират на структурата на самата сграда. Локално разположените вентилационни рекуператори могат да бъдат гъвкаво интегрирани в съществуващи сгради и на по-късен етап. Не се налага замяната на прозорци или значими промени по наличната въздухо-преносна система. Инвеститорите ще бъдат лесно убедени, поради простия и бърз монтаж. Инсталирането се реализира с лекота, тъй като не са необходими специални инсталационни точки или скриване на тръби (каквито обикновено се налагат при монтажа на системи за централизирана вентилация). Осигуряването на контролирана вентилация е лесно постижима цел, дори при ниски инвестиционни разходи.

Лесна поддръжка

Към преимуществата, свързани с осигуряването на висококачествен въздух в помещението и лесния монтаж, следва да добавим и лесното управление и поддръжка. Да разгледаме например най-простия вентилационен рекуператор в продуктовата ни гама – Koravent 100. Текущата поддръжка се ограничава до измиването на леснодостъпната вътрешност на устройството – манипулацията следва да се извършва веднъж или два пъти в годината. Смяната на филтъра е важен компонент. Потребителят няма нужда да предполага кога следва да смени филтъра или да планира замяната му. Интегрираният индикатор за смяна на филтъра отчита кога е настъпил момента. Благодарение на него няма опасност да смените филтъра твърде рано или прекалено късно. Бързата и удобна смяна на филтъра без инструменти, както и измиването на вътрешността, са достъпни през предния капак.

Високоефективно оползотворяване на топлината и ниска консумация на електроенергия

Koravent 100 и 100W

Компактни вентилационни рекуператори с първокласно звукопоглъщане и много преимущества: тихи, мощни, с лесно управление и бърз монтаж.

За да елиминирате външния шум по време на вентилация, опитайте надеждното ни решение – Koravent 100. Подобреното звукопоглъщане в комбинация със звукоизолиращи прозорци ще превърне дома Ви в убежище на мира и тишината. Благодарение на богатата гама от филтри вредните замърсители, като фини прахови частици и полени, няма да проникват в стаята Ви. С помощта на LCD екрана вентилационните системи могат да се превключват в различни режими на работа.

Включени в комплекта: вентилационен рекуператор, PVC тръба, L=500 mm, покривна решетка – бяла, крепежни елементи (щифтове, винтове), филтър тип G3, монтажна схема, инструкции за инсталиране, инструкции за експлоатация.

Типове/модели рекуператори:
– Koravent 100 – базов вентилационен рекуператор;
– Koravent 100W – вентилационен рекуператор с опция за безжично управление и свързване чрез Sensobox wave.

Korasmart

Енергийноефективни локално разположени вентилационни рекуператори Korasmart с оползотворяване на топлината. Иновативното решение и лесният монтаж позволяват използването им във всички готови и новостроящи се сгради.

Принцип на оползотворяване на топлината от рекуператорите Korasmart:
– вкарва се пресен студен въздух отвън;
– извежда се топъл и замърсен въздух от помещението;
– оползотворяване на топлината – топлината от извеждания въздух затопля вкарания свеж въздух, благодарение на алуминиевия топлообменник;
– предварително затопленият пресен въздух навлиза в помещението през страничните отвори, като по този начин се предотвратява създаването на въздушти течения.

Лесен монтаж на Korasmart:
– пробива се дупка с диаметър 120 mm във външна стена;
– тръбата се прокарва през дупката, която след това се замазва, монтира се външният защитен екран;
– може да се инсталира на стената или частично да се вгради

Филтър тип 1300 и 1400:
– филтър за фини полени (вкарване на въздух, тип F7);
– филтър за едри прахови частици (извеждане на въздух, тип G3);
– филтър с активен въглен (вкарване на въздух).

Типове филтри за Korasmart 1100, 1100T, 1200 и 1200T:
– филтър за едри прахови частици (подаване/извеждане на въздух, тип G2).

Korasmart 1100 и 1100T

Локално разположен вентилационен рекуператор с оползотворяване на топлината и автоматично влагоулавяне.

Korasmart 1100 създава оптимална здравословна среда за живот. Предотвратява завинаги възможността за разпространението на мухъл и елиминира вредите, причинени от прекомерна влажност. Автоматичното управление на вентилацията и влажността се основава на предварителната настройка за нивото на влажност в помещението.

Включени в комплекта: вентилационен рекуператор, PVC тръба, L=500 mm, покривна решетка – бяла, крепежни елементи (щифтове, винтове), филтър тип G2, монтажна схема, инструкции за инсталиране, инструкции за експлоатация.

Типове/модели рекуператори:
Korasmart 1100.

Рекуператор:
Korasmart 1100T е проектиран за вграждане и разполага с интегриран токопреобразувател.

Преимущества на Korasmart 1100 и 1100T:
– автоматичен контрол на параметрите въз основа на текущата влажност на въздуха в помещението;
– едновременно вкарване и извеждане на въздух;
– възможност за избор между автоматично и ръчно управление;
– оползотворяване на топлината до 50% без конденз в уреда;
– нисък работен волтаж 12 V, подходящ за бани и помещения с повишена влажност;
– максимална консумация на енергия 7 W;
– лесен монтаж.

Korasmart 1200 и 1200T

Локално разположен вентилационен рекуператор с оползотворяване на топлината, автоматично влагоулавяне и електронно задвижван капак.

Подходящ за бани и помещения с повишена влажност. Осигурява здравословен микроклимат и подобрява качеството на живот. Korasmart 1200 е снабден с електронно задвижван капак, който се затваря, ако уредът не се включва.

Включени в комплекта: вентилационен рекуператор, PVC тръба, L=500 mm, покривна решетка – бяла, крепежни елементи (щифтове, винтове), филтър тип G2, монтажна схема, инструкции за инсталиране, инструкции за експлоатация.

Типове/модели рекуператори:
– Korasmart 1200 – рекуператор с електронно задвижван капак
– Korasmart 1200T – рекуператор с електронно задвижван капак и вграден токопреобразувател. Предназначен за монтаж на стена.

Преимущества на Korasmart 1200 и 1200T:
– електронно задвижван капак, който се затваря, ако уредът не се включва;
– автоматичен контрол на параметрите въз основа на текущата влажност на въздуха в помещението;
– едновременно вкарване и извеждане на въздух;
– автоматично извеждане на застоял или влажен въздух;
– оползотворяване на топлината до 50% без конденз в уреда;
– нисък работен волтаж 12 V, подходящ за бани и помещения с повишена влажност;
– максимална консумация на енергия 7 W;
– лесен монтаж.

Korasmart 1300

Локално разположен вентилационен рекуператор с оползотворяване на топлината и звукопоглъщане.

Рекуператорът осигурява ефективен режим за икономия на енергия, контрол на вентилацията, безшумна работа и богат избор от допълнителни филтри. Много е подходящ за спални и всекидневни. Изборът на подходящ филтър ще облекчи състоянието на хората с алергии към полени или страдащите от други респираторни заболявания.

Включени в комплекта: вентилационен рекуператор, PVC тръба, L = 395 mm, покривна решетка – бяла, крепежни елементи (щифтове, винтове), филтър тип F7, монтажна схема, инструкции за инсталиране, инструкции за експлоатация.

Преимущества на Korasmart 1300:
– ефективност при оползотворяване на топлината до 66%;
– избор от три нива за задаване на мощността на вентилация;
– LCD екран;
– индикатор за смяна на филтъра;
– намалява разходите за отопление;
– вкарва пресен въздух, пречистен от полени, дори при затворени прозорци;
– ниско ниво на работния шум., ограничаване на външните шумове;
– индикация за температурата в помещението, влажността на въздуха и мощността на вентилация;
– вградени странични капаци;
– ниски оперативни разходи;
– лесен монтаж.

Korasmat 1400

Локално разположен вентилационен рекуператор с оползотворяване на топлината, звукопоглъщане и програмируеми настройки.

Уредът предлага много ефективен режим за икономия на енергия и задаване на настройки за ограничаване на максималните нива на влажност и температура. Тих е и предлага богат избор от филтри. Много е подходящ за спални и всекидневни. Изборът на подходящ филтър ще облекчи състоянието на хората с алергии към полени или страдащите от други респираторни заболявания.

Включени в комплекта: вентилационен рекуператор, PVC тръба, L = 395 mm, покривна решетка – бяла, крепежни елементи (щифтове, винтове), филтър тип F7, монтажна схема, инструкции за инсталиране, инструкции за експлоатация.

Преимущества на Korsmart 1400:
– индивидуално програмируеми настройки за влажност и температура;
– ефективност при оползотворяване на топлината до 73%;
– мощността на вентилатора може да се настрои на 10 степени;
– удобно дистанционно управление и LCD екран;
– индикатор за смяна на филтъра;
– намалява разходите за отопление;
– вкарва пресен въздух, пречистен от полени, дори при затворени прозорци;
– ниско ниво на работния шум и поглъщане на външните шумове;
– индикация за температурата в помещението, влажността на въздуха и мощността на вентилация;
– вградени капаци;
– ниски оперативни разходи;
– лесен монтаж.

Локално разположени вентилационни рекуператори за здравословен микроклимат в помещението

Sensobox

Sensobox дава зелена светлина на пресния въздух. Интелигентният и висококачествен сензор засича не само концентрациите на CO2 , но също и концентрациите на много други вредни вещества – летливи органични замърсители (VOC) – преди човешкото тяло да реагира и преди да са надхвърлени препоръчителните стойности. При необходимост той автоматично активира монтираната на стената вентилационна система – ако стойностите на CO2, никотин, дим, неприятни миризми в стаята и пр. надхвърлят препоръчителните такива. Качеството на въздуха също може да
бъде проверявано. То се визуализира посредством три LED индикатора на предния панел.

Преимущества на Sensobox:
– засича значителен брой опасни вещества в помещението– дори преди човешкото тяло да реагира;
– лесна и комфортна вентилация, когато е необходима;
– елегантен дизайн, лесен монтаж и сглобяване;
– може да се използва навсякъде – с удобно окабеляване илипосредством безжична връзка (Z-Wave).

Сензорът се предлага в три версии:
Sensobox basic базова версия;
Sensobox plus за управление на вентилационен рекуператор;
Sensobox wave за свързване с безжични системи Z-Wave.

Включени в комплекта: сензор, крепежни елементи (щифтове, винтове за дърво), инструкции за експлоатация.

Sensobox wave засича наличието на въздух с понижено качество в помещението и изпраща контролен радиосигнал до вентилационния рекуператор Koravent 100W, който увеличава мощността на въздушния приток, като по този начин намалява концентрацията на вредни вещества в стаята.

Технически параметри:
– обхват на измерване на сензора: 350 – 3 000 ppm (CO2и VOC);
– захранващо напрежение: 230 V AC;
– монтаж на стена, консумирана мощност: 1,5 W;
– бял цвят на корпуса, RAL 9003;
– размери: 154 × 98 × 39 mm.

Типове/модели:
Sensobox basic – без опция за управление на вентилационни рекуператори;
Sensobox plus – служи за управление на вентилационния рекуператор посредством кабелна връзка;
Sensobox wave – служи за управление на вентилационен рекуператор Koravent 100W посредством безжична връзка (Z-Wave).

За контакт и повече информация – Корадо България.

Вижте също...