Газифицираха социално заведение в Благоевград


В Благоевград вече могат да се похвалят с газифициране на социален дом. Инициативата е по идея на община Благоевград, като сумата за изпълнението на проекта е осигурена от общинския бюджет.

Газифицирането в града става актуална тема през 2011 г., когато голяма фирма в района обявява, че се заема със задачата, да въведе газ в града. „Радваме се, че голям брой домакинства в гр. Благоевград могат да се възползват от предимствата на газификацията. Уверен съм, че в кратък срок те ще оценят преимуществата на природния газ и ще се присъединят към нашата мрежа”, коментираше тогава собственикът на компанията с надеждата много благоевградчани да се възползват от услугата.
В момента обаче, много малко от домакинствата в областния град ползват газови услуги, въпреки че основното предимство на природния газ е неговата икономичност. От компанията твърдяха тогава, че отоплението с природен газ е с 45% по-изгодно от това с електрическа енергия и 100 % по-евтино, отколкото при използването на пропан-бутан или дизел. Може би поради тази причина, почти всички обществени сгради в града са на газ. Конкретно за потребителите на социалното заведение, предишното отопление беше с ел. енергия.

Чрез новата система за отопление се загрява и водата за битови нужди, което ще позволи спестените финансови средства да бъдат използвани за други нужди на потребителите. От общината пък твърдят, че подобряване на условията в социалните заведения е основен приоритет на кмета д-р Камбитов и администрацията в Благоевград.


Вижте също...