pixel

Газопровод под Дунав свърза Гюргево и Русе

Системата за пренос на газ на Румъния вече е свързана с тази на България. Строителите прокараха под река Дунав основната тръба на газопровода Гюргево-Русе.
Това съобщава румънският вестник „Адевърул“. Газопроводът ще бъде част от проекта БРУА (BRUA – България-Румъния-Унгария-Австрия) за пренос на природен газ от Черно море към Австрия, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Трите компании, изграждащи газопровода Гюргево-Русе – румънската държавна компания Трансгаз, частната румънска компания Инспет Плоещ и австрийският строител Хабау, прокараха под река Дунав основната тръба на газопровода, който ще свърже мрежите за природен газ на България, Румъния, Унгария и Австрия и ще позволи пренос на газ от Черно море към Австрия, посочва „Адевърул“.

„Това е най-големият проект от този тип в Румъния и в Европа до момента, пионерски проект“, се посочва в прессъобщение на румънското министерство на икономиката, след като министър Костин Борк посети в събота строителния обект.

Тръбата е била създадена в ателиетата на Инспет Плоещ, а австрийците от Хабау са се заели главно със сондирането под река Дунав, което започна в края на юли, пише „Адевърул“.

Газопроводът Гюргево-Русе ще има обща дължина около 25 км, от които 15,4 км на територията на България и 5,2 км – в Румъния. Той трябваше да бъде завършен още през 2012 г., но се забави заради процедури около преминаването под река Дунав, припомня вестникът.

Тръбопроводът ще има максимален капацитет от 1,5 млрд. куб. м. газ годишно от България към Румъния, а капацитетът от Румъния към България ще бъде 500 млн. куб.м. газ годишно.

Ще може да бъде използван както за внос, така и за износ на природен газ. Интерконекторът бе финансиран с европейски фондове на стойност 23 милиона евро, от които 10 млн. евро бяха отпуснати за строителните работи от румънска страна, а 13 милиона евро – за тези в България.
Срокът за завършване е 31 декември 2016 г., посочва „Адевърул“.

Може да харесате още...