pixel

„Газпром“ планира да се изнесе от Великобритания заради Brexit

„Газпром“ планира да изнесе от Великобритания, разположеният в Лондон отдел за търговия и маркетинг поради опасенията, че ще загуби привилегированият си достъп до европейските пазари в резултат на Brexit, съобщава Financial Times, позовавайки се на два източника.

Компанията се опасява, че възможността за търогвия с газ в Европа ще се свие, или това ще стане много по-трудно, ако отделът остане в Лондон, отбелязват източниците. „Да се управлява европейския търговски бизнес от Лондон повече не е изгодно. Ние трябва да обсъдим нашите възможности“, цитира изданието един от източниците си.

Офисът в Лондон практически се превърна в щаб на компанията в Европейския съюз, отбелязват източниците. „Газпром“ управлява търговските операции с природен газ, в това число и втечнен природен газ (LNG) в Европа чрез този отдел. Освен това компанията осъществява оттук и търговските операции с нефт, нефтопродукти, електроенергия, въглища и чуждестранна валута за основната си компания.

Gazpron Export, основната търговска структура в Лондон е отказала коментар за изданието.

„Газпром“ има още една дъщерна компания Gazprom Energy, която е регистрирана в Манчестър. Тя продава газ на промишлените и търговски компании във Великобритания. Преместването на лондонския отдел няма да засегне този офис, отбелязва изданието.

3e-news.net

Може да харесате още...