pixel

Газпром ще възроди „Южен поток“ с България, Сърбия и Унгария

Газпром ще възроди „Южен поток“ с България, Сърбия и Унгария

През последния месец „Газпром“ без много шум подписа с България, Сърбия и Унгария „пътна карта“ по развитието на газопроводите за доставка на газ.
Доставките ще са от бъдещото второ разклонение на „Турски поток“. По този начин компанията фактически реанимира отменения по настояване на ЕК проект „Южен поток“, но с четири пъти по-малка мощност“.

Така „Газпром“ ще зарежда с газ Балканите, но конкурирайки се с друг маршрут на компанията за доставяне на газ в Южна Италия – газопровода „Посейдон“. Според експертите след първоначалния провал на „Южен Поток“ „Газпром“ няма особено доверие на България, пише „Коммерсант“, цитиран от „Фокус“.

Фактически маршрутът България-Сърбия-Унгария повтаря основната част на трасето на „Южен поток“, който бе напълно подготвен за реализация, но бе отменен през декември 2013 г. заради българската позиция и натиска на Брюксел. Разликата е в това, че планираният през Черно море газопровод, сега „Турски поток“, няма да мине пряко през България, а през Турция.

Освен това за Балканите може да бъде предназначено само един от двете разклонения на „Турски поток“, с четири пъти по-малък капацитет от „Южен Поток“. Съдейки по заявленията на България и Унгария, новите мощности ще се създават от газотранспортните операции на страните в съответствие с третия енергопакет на ЕС.

Междувременно „Газпром“ не може едновременно да изпраща газ по второто разклонение на „Турски поток“ към Балканите и да построи „Посейдон“ за снабдяването с газ на Южна Италия. Но доставките на Балканите са по-важни за руската компания, защото Италия може да се снабдява от „Северен поток-2“. Газ може да се подава на Унгария и Сърбия единствено през Украйна, което заставя „Газпром“ да се договаря с Киев за транзит и след 2020 г.

„Смятам, че „Газпром“ прекрасно помни как България го подведе през 2013 г“, заяви анализаторът Виталий Крюков. Той смята, че подобен проект ще се сблъска с политически проблеми, а в състава на участниците в него няма влиятелни страни, които да защитят проекта от Брюксел, както в момента прави Германия относно „Северен поток-2“.

Според експерта на „Газпром“ му е необходим балкански вариант по-скоро за диверсификация от рискове, в това число и от страна на Турция.

Може да харесате още...