pixel

Генериране, предаване и съхранение на соларна енергия в едно устройство?

Канадска компания казва, че в недалечно бъдеще графеновите суперкондензатори ще позволят генерирането, предаването и съхранението на слънчева енергия в едно устройство. Технологията ще се отличава с възможност за супербързо зареждане в един продукт, в който няма токсични съставки.

Канадската фирма Sunvault Energy обяви, че през тази седмица ще разкрие подробности за създаването на съвместно предприятие, за което тя твърди, че ще доведе до съществена промяна в производството на възобновяема енергия – и съхранението й.

Sunvault е основала Supervault Energy JV, където ще се доразработва технологията за графенови суперкондензатори, първоначално създадена в UCLA.

Разяснително видео на интернет страницата на Supervault Energy пояснява, че използването на изцяло органичен графен, създаден по „лесна процедура“, ще даде възможност на устройствата за съхранение да се презареждат в рамките на секунди. Във видеото Ричард Канер, професор по химия и биохимия в UCLA, и докторантът Махер ел-Кади обясняват как графеновите суперкондензатори могат и да се мащабират, така че технологията е приложима както за преносими устройства като смартфони, така и за станции за зареждане на електрически превозни средства. Нещо повече, системата може да се мащабира и за създаването на големи масиви за генерация и съхранение – такива от комунален клас.

В съобщение за пресата пък фирмата твърди, че възнамерява да включи технологията в своите слънчеви клетки, така че да се създаде устройство, способно да генерира, пренася и съхранява енергията едновременно.

Анонсът, който фирмата обещава, ще се състои на 18 март.

Графенът е материал на база въглерод, който не съдържа токсичните вещества, типични за акумулаторите в днешно време. Според Канер, графеновите отпадъци са напълно безвредни и могат да бъдат изхвърляни в домашните контейнери за компостиране – за разлика от батериите, за които е добре известно, че трябва да се събират отделно и предават за преработка.

Може да харесате още...