pixel

Геотермалната вода във Варна с потенциал за по-евтина топлоенергия за целия град

Тази възможност бе представена по време на Регионалния съвет за развитие в Североизточния район.

Геотермалната вода във Варна може да се използва за производството на топлоенергия, която е достатъчна за целия град. Ползването на геотермалните води ще намали разходите за топлинна енергия с около 40%, смятат специалистите.

Варненска фирма е разработила пилотен проект за използване на термалната енергия на водата на един от сондажите във Варна.

Технологията, вече намерила приложение в много страни, не е сложна – геотермалната вода, която се намира под земята, е с температура 55-60 градуса. За да послужи за отопление, трябва само да бъде дозагрята до 85 градуса.

Тази инсталация ще произвежда отопление. Вместо да върви пара, произведена чрез мазут или газ, ще влиза топлата вода, обяснява Павел Павлов – управител на фирмата, изготвила проекта, цитиран от БНТ.

С термалния потенциал на водата от този сондаж могат да се отопляват сградите на Техническия университет във Варна, част от болница “Св. Марина”, три детски градини, едно училище.

Варна има около 76 сондажа за геотермална вода, от които разработени са частично само два. Спокойно потенциалът на това, което се намира под нашия град, може да се използва за пълното енергийно задоволяване на целия град, смята Павлов.

България е богата на геотермални води. Потенциалът им може да бъде оползотворен, ако се намери инвеститор

energyonline.bg

Може да харесате още...