pixel

Германия се стреми да насърчи възобновяемите източници за отопление

Правителството на Германия е набелязало набор от промени в насоките за субсидиране, чиято цел е да се даде тласък на възобновяемите източници на енергия, използвани за отопление на сгради и офиси. Това е още една от посоките, в които страната съсредоточава усилията си за опазване на климата.

Възобновяемите източници на енергия представляват почти 28 процента от електроенергийния микс на Германия за 2014 г. Те обаче са отговорни за едва 9,9% от отоплението в страната – това е далеч под заложената цел от 14% дял до 2020 г.

„Чрез подобряване на стимулите ние целим значително ускоряване на въвеждането на възобновяемите енергийни източници на пазара на решения за отопление“, каза министърът на икономиката Зигмар Габриел.

С новите промени правителството реформира програма за пазарни стимули на стойност 300 милиона евро. С тези пари ще се осигурят приходни стимули за соларната топло-енергия, както и амбициозни мерки за ефективност.

Програмата предвижда и бонуси за малките и средните фирми, които инвестират във възобновяеми източници на отопление. Ще има и безвъзмездна помощ и заеми за големите фирми.

greentech.bg

Може да харесате още...