pixel

Германия ще използва електроенергия от резервни централи в Австрия

Въпреки доста меката зима Германия поиска задействането на австрийски електроцентрали на газ и мазут, за да стабилизира електрическата си мрежа. Идеята се предприема, тъй като страната реши да ускори изваждането от експлоатация на ядрените си централи. За решението съобщи днес Федералната агенция за комуникационните мрежи (Bundesnetzagentur), цитирана от Франс прес и БТА.

На 8 и 9 декември бяха включени резервните централи в Австрия, каза за АФП говорител на агенцията, потвърждавайки информация, публикувана във в. Welt. Прибягването до тази спешна превантивна мярка бе потвърдено и от трансграничната компания Tennet. Предприятието управлява електропреносната мрежа в обширна област, пресичаща Германия от север на юг.

Тези резервни централи се активират за първи път, посочи говорител на компанията. Той подчерта, че до момента няма никаква непосредствена опасност за енергийната сигурност. Целта е не да се покрие недостиг на електроенергия, дължащ се на застудяване, а да се предотврати евентуален фатален дисбаланс в електрическата мрежа.

Говорителят на Федералната агенция за комуникационните мрежи даде уверения, че макар и напрегнато, положението в германската електропреносна мрежа е стабилно и сигурно.

econ.bg

Може да харесате още...