pixel

Германия тества безжично индукционно зареждане за електрически автобуси

Германия тества безжично индукционно зареждане за електрически автобуси

Primove, дъщерно дружество на транспортния гигант Bombardier, обяви плановете си да тества безжично индукционно зареждане на автобуси за обществения транспорт в Манхайм, Германия. След няколко месеца компанията ще въведе в употреба два автобуса с “невидима” индукционна технология, която зарежда батериите на превозните средства чрез безжични зарядни устройства, инсталирани под асфалта на съществуващите автобусни линии.

Индукцията работи чрез създаване на магнитно поле с помощта на проводници. Primove използва продълговати плоскост с различна дължина, заровени под асфалта, които да действат като въпросните проводници. Магнитното поле генерира електричество, когато друг проводник – в този случай вграден в превозното средство – е в контакт с полето. Електроенергията, която се генерира, се прихваща чрез ходовата част на превозното средство и се насочва към батерията му.

Зареждането се случва, докато превозното средство е спряло на спирка например, но може да става и по време на движение над индукционната повърхност. Когато няма превозно средство в рамките на действието на магнитното поле, зарядното устройство не е активно. И, според Primove, индукционните системи няма да пречат на работата на мобилните телефони или пейсмейкърите. Освен всичко това предимство на тази безжична технология е, че не е податлива на въздействията на водата или времето.

Ключово предимство на тази индукционна система е, че дава възможност за непрекъсната работа в електрически режим за автобусите, което се дължи на факта, че врадените модули са предвидени за зареждане при висока мощност. Друго предимство е, че удължавайки живота на батерията с междинното индукционно зареждане, тези електрически превозни средства могат да осигурят повече място за пътници. Плюс това индукционното зареждане понижава стойността на притежание на електрическите превозни средства, тъй като водачите могат да зареждат батериите си безплатно само при движение по улиците с вградени зарядни устройства.

greentech.bg

Може да харесате още...