pixel

Германия затяга правилата за шистовия газ

Горната камара на германския парламент прие резолюция, с което призовава правителството на канцлера Ангела Меркел да затегне правилата за оспорвания метод хидравлично разбиване за добиване на шистов газ – известен като Фракинг. Технологията за извличане на газ от скални пластове използва „коктейл от химикали, пясък и вода под високо налягане“, припомня БНР.

Бундесратът, в който влизат представители на 16-те германски провинции, се обяви против употребата на токсичните химикали, които се използват при хидравличното разбиване.

Разрешителните за добив на шистов газ ще се получават само след категорични гаранции, че няма опасност за водоснабдяването и околната среда. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер призова правителството да задълбочи дебата по отношение приложението на добива на шистов газ. Засега Германия няма национален стандарт за фракинга и всяка провинция сама решава дали да издава разрешително. Сега Германия произвежда само 14% от природния си газ и шистовият би могъл да й помогне да стане по-малко енергийно зависима.

publics.bg

Може да харесате още...