pixel

Германското правителство готви забраната на добив на шистов газ

Германското коалиционно правителство се е съгласило да забрани фракинга за шистов газ след години разговори по въпроса, но природозащитни групи твърдят, че забраната е недостатъчна и ще продължат да работят за постигане на още резултати, съобщи в. „Индипендънт“.

Правителствата на всяка от германските провинции могат да дават разрешения за проучвателни сондажи.

Германската промишленост се стреми да бъде оставена възможността за добив на шистов газ чрез фракинг с аргумента, че това би довело до ниски разходи за енергия, но опозицията в страната е силна и зеленото лоби предупреждава за възможната опасност за питейната вода.

Ако законът бъде приет от парламента, Германия ще последва Франция, която забрани фракинга, докато Великобритания го позволява при стриктно спазване на предписания за опазване на природната среда и сигурността.

Преди година Германия беше на ръба на вот в парламента на подобен закон за забрана на фракинга, но не се стигна до това поради противоречия между Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите. Във вторник двете партии се разбраха за една неопределена в детайли забрана, но все още е под въпрос дали това решение ще е все още в сила през 2021 г.

От природозащитната група „Земя Германия“ критикуваха коалиционното споразумение като „фризиране“. Хуберт Вайгер, шеф на групата, призова към спиране на договорения закон и замяната му с истинска забрана за фракинга. Двете партии трябва да обсъдят законопроекта във вторник.

Сегашният германски закон позволява неконвенциален фракинг, но в действителност разрешения за сондажи не са били давани.

bgnes.com

Може да харесате още...