pixel

Гигантски батерии стабилизират тока в Ню Йорк

Гигантски батерии стабилизират тока в Ню Йорк

Литиево-йонните батерии вече не са само за вашия преносим компютър. Група от батерии, всяка с размер на камион, ще имат грижата да стабилизират захранването на електрическата мрежа в северната част на щата Ню Йорк.

AES Energy Storage, дъщерно дружество на компанията за системи за генерация AES, миналата седмица обяви, че първите 8 мегавата от планираните 20-мегавата батерии за системата вече са на линия и готови за работа. Проект следва да бъде завършен по-късно тази година.

Мрежата от батерии е проектирана да поддържа гладък баланс между енергийните доставки и търсенето на електроенергия в тази част на Ню Йорк. Батериите ще се съхраняват енергия и, въз основа на сигнали от операторите на мрежата, ще осигуряват захранване за по няколко секунди или минути, когато е необходимо.

Електрическата мрежа изисква постоянна честота, а регулирането на честотата традиционно се извършва чрез пускане на турбини на природен газ за увеличаване на мощността в мрежата. Предимството на системата от батерии е, че може да отговори на подобно внезапно търсене много бързо – само в рамките на една секунда, според AES. В същото време това по-малко замърсява околната среда, тъй като не е необходимо използването на изкопаеми горива.

Вече има няколко такива системи за регулация на честотата на база на батерии, но AES каза, че това е най-големият подобен проект е САЩ. Самите батерии са произведени от A123 Systems.

greentech.bg

Може да харесате още...