pixel

Гигантскo „енергийно пате“ ще генерира слънчева и водна енергия за Копенхаген

„Енергийното пате“ е разновидност на инициативата Land Art Generator (LAGI) от 2014 г., която през тази година се проведе в Копенхаген, Дания. Емблематичната публична творба обаче сега е генератор на възобновяема енергия и хранилище за нея, както и интерактивна и образователна туристическа дестинация, празник на местната фауна.

„Eнергийното пате“ е изработено по модел на често срещаната патица айдер, която обитава водите на Копенхаген. За съжаление, размножителните навици на тази северна морска патица са изложени на риск заради последиците от изменението на климата, така че екипът зад патето е решил да използва своята творба, за да повиши информираността на местните хора за въздействието на глобалния проблем. Именно затова високата 12 етажа скулптурата ще плува във водите на пристанището на града. Тя ще бъде изработена от лека стоманена рамка и ще е покрита с фотоволтаични панели и бутафорни плоскости.

Част от електроенергията, произвеждана от евтините, обикновени фотоволтаични панели, ще се съхранява под формата на гравитационна система за потенциална енергия чрез натрупване на водно налягане. Иначе казано, енергията се съхранява благодарение на разликата в височините на водния стълб и вода вътре и извън патицата. „През нощта, когато няма слънчево греене, налягането на водата ще се освобождава бавно чрез водноелектрически турбини в корема на патицата, осигурявайки чиста електроенергия по всяко време. Дълбочината на плаване на патицата е показател за количеството енергия, което градът използва,…“ Електроенергията ще се подава към мрежата на града и ще бъде равна на около 75 на сто от тази на напълно оптимизирана слънчева ферма със същата площ. През нощта патицата ще бъде осветявана с икономични LED светлини. Те ще променят цвета си вълнообразно, по цветен модел в ритъм, пропорционален на изходящата мощност на водните турбини вътре.

greentech.bg

Може да харесате още...