pixel

Глобалните инвестиции в чиста енергия забавят темповете

Глобалните инвестиции в чиста енергия забавят темповете

Глобалните инвестиции в чиста енергия през първото тримесечие на годината са достигнали най-ниското си ниво от 2009 г. насам, според нови официални данни. Това повдига нови въпроси относно въздействието на политическата несигурност върху нисковъглеродната икономика.

Доклад на Bloomberg New Energy Finance (BNEF) потвърди, че през първото тримесечие на годината инвестициите във възобновяеми енергийни източници, програми за енергийна ефективност и “интелигентни” енергийни технологии са намалели с 22% спрямо същия период на миналата година. Техният обем е 40,6 млрд. долара.

Забавянето се дължи на продължаващата политическа несигурност в някои от по-големите пазари като Германия и САЩ, както и на сезонното затишие на инвестициите в Китай и Бразилия. Намалението на инвестицията обаче не е пропорционално или дори сравнимо със забавянето в темповете на внедряване на нови системи за чиста енергия, според BNEF. Анализаторите смятат, че резкият спад на инвестициите отчасти се дължи на значителното намаляване на цените на технологиите за добив на енергия от възобновяеми източници като например слънчевите панели.

„Резкият спад на цените на чистите енергийни технологии запазва темповете на дейностите от гледна точка на новоинсталирани мегавати, но не и паричното им изражение”, казва Майкъл Либрайх, главен изпълнителен директор на Bloomberg New Energy Finance изявление. „За да могат инвестициите в чиста енергия да изиграят своята роля за спиране на растежа на световните вредни емисии инвестициите ще трябва най-малкото да се удвоят до 2020 г., вместо да намаляват.“

Данните потвърждават значителен спад на инвестициите в чисти технологии в СЩ – с 54 на сто на годишна база година до $4,5 млрд. В Китай е налице 15% намаление на инвестициите до $8,8 млрд. Разходите на Европейския съюз за чисти технологии са спаднали с около 25% до $13,4 млрд. заради някои скандално големи, а в някои случаи дори със задна дата, намаления на изкупните тарифи.

Обратно, Япония и редица други азиатски пазари е радват на силен растеж. Добри новини за инсталаторите е и спадът на цената на средния PV модул с 16,5 на сто през последните 12 месеца до 81 цента на ват.

“Спадът в цената на соларния хардуер е забележителен”, казва Либрайх. „Това е резултат от множество технологични подобрения и икономии от мащаба по цялата верига на доставките. Но също така отразява и влиянието на значителен свръхкапацитет. Индустрията премина от недостиг до свръхпредлагане, което доведе до канибаилстичен ефект върху маржовете на печалбите“.

greentech.bg

Може да харесате още...