pixel

Глобалният съвет за устойчиво развитие с план за стратегия за „нулево нетно потребление“

До 2050 г. всички сгради трябва да имат нулево влияние върху климата. Целта може да се постигне благодарение на комбинация от мерки за енергийна ефективност и чиста енергия.

Това е визията на ключов нов проект на Глобалния съвет за зелени сгради – WorldGBC. Той обяви, че планира да ускори рязко тенденцията на преход към сгради с „нулево нетно потребление“.

Проектът предвижда Съветите за зелени сгради на Австралия, Бразилия, Канада, Германия, Индия, Холандия, Южна Африка и Швеция да работят съвместно с неправителствената организация Architecture 2030, за да разработят стандартите за сертифициране на сгради с нулево влияние върху климата. Те ще работят и за насърчаване на строителни технологии и техники, които водят до драстично намаляване на емисиите в секторите строителство и имоти.

Проектът се основава на ангажимент, поет от 74 съвета за устойчиво развитие, по време на срещата на върха в Париж миналата година, обясни Тери Уилс, главен изпълнителен директор на WorldGBC.

В допълнение към подпомагане развитието на сертификатите за сгради с нулеви въздействие върху климата проектът цели да разработи и програма за обучения в областта. Тя ще е насочена към специалистите в строителството и към създаването на демонстрационни сгради, които доказват, че постройките с ултра-ниско въздействие върху околната среда могат да бъдат успешни разработки.

Наред с това групата ще търси начин бързо да разшири обхвата на проекта отвъд осемте съвета, които са включени първоначално.

Може да харесате още...