pixel

Глобалното затопляне увеличава екстремните климатични събития

Някои от екстремните климатични събития през 2015 г. като горещата вълна в Европа, Азия и Австралия, пожарите в Аляска или наводненията във Флорида са били изострени от глобалното затопляне, подчертава нов международен доклад за климата. Той обединява 25 проучвания на пет континента и два океана, над които са работили 116 учени от 18 страни.

Миналата година бе най-топлата на планетата, откакто са започнали метеорологичните наблюдения през 1880 г.

Акцентът в петия годишен доклад е влиянието на глобалното затопляне върху екстремните метеорологични феномени. Учените се опитват да разграничат естествените природни вариации от въздействието на глобалното затопляне, предизвикано от изхвърлянето на парникови газове в резултат на човешката дейност.

На естествените климатични вариации например се дължат забавянето на дъждовния сезон в Нигерия или наводненията в Индия през декември.

Моделите показват, че промяната на климата, предизвикана от човека, е основен фактор за създаването на условия за горещите вълни, казват учените. Резултат от същия процес е намаляването на снежната покривка в Северна Америка и изтъняването на арктическия лед през март в разгара на зимата. Глобалното затопляне има голяма роля и при наводненията през септември в Маями, предизвикани от необичайното високия прилив. На него се дължи и рекордната интензитет на тайфуните в северозападната част на Тихия океан, както и рекордни брой слънчеви дни през зимата във Великобритания през 2014 и 2015.

2016 г. е на път да стане най-горещата в историята с нови температурни рекорди за трета поредна година. Според учените честотата и интензивността на екстремните метеорологични феномени вероятно ще се увеличават заедно със затоплянето на планетата, което ускорява топенето на арктическите ледниците и повишаването на нивото на океаните.

manager.bg

Може да харесате още...