pixel

Goldman Sachs: соларната енергия скоро ще достигне паритет

Goldman Sachs: соларната енергия скоро ще достигне паритет

Те може и да са едни от най-алчните фирми на Уолстрийт, но Goldman Sachs знаят кое е печеливша инвестиция. Компанията наскоро публикува доклад, който посочва, че слънчевата енергия бързо се приближава към състоянието на мрежов паритет – моментът, когато електричеството от слънчевата енергия се изравнява по цена с това от изкопаемите горива. Докладът цитира още и визията на шефа на Tesla Елон Мъск като основен фактор за растежа на енергията от възобновяеми източници – Tesla наскоро обяви изграждането на „гигафабрика“ за литиево-йонни батерии. Това, заедно с факта , че цените на слънчевите панели продължават да намаляват в глобален мащаб, е голямата причина, поради която Goldman Sachs вижда възобновяема енергия като път към бъдещето.

Склонни сме да мислим, че големият бизнес на Уолстрийт представлява всичко, което е анти-екологично. Така е, защото инвеститорите се интересуват само от пари. Често те подкрепят вредни корпоративни практики, опасни за околната среда. Но не винаги. През 2012 г. Goldman Sachs изненада света, като обяви 40 млрд. долара инвестиции в чиста енергия. А само преди няколко месеца фирмата заяви, че секторът на възобновяемата енергия е един от най-завладяващите и атрактивни пазари. Сега те настояват, че не само слънчевата енергия е добра инвестиция, но и че тя е на път да направи изкопаемите горива отживелица.

„Нашият екип по чистата енергия смята, че броят на домакинствата, които постигат мрежов паритет, ще продължи да расте, тъй като разходите за  тези системи спадат“ посочват технологичните анализатори Брайън Лий и Томас Даниелс. Те се позовават на резкия спад с 40% на цената на ват при фотоволтаиката, както и спадането на цените на батериите при Tesla.

Двойката продължава нататък с предсказанието, че светът би могъл да види истински мрежов паритет при фотоволтаиката към 2033 г. (дори и по-рано на места, където интензивно се въвеждат слънчеви технологии). Фактор за това е и постоянното поскъпване на тока от изкопаеми горива – средно с по няколко процента на година.

greentech.bg

Може да харесате още...