pixel

Големи енергийни компании се обединяват за създаване на цифрова платформа на основата на Blockchain

Големите енергийни компании BP, Shell, Statoil, а също така търговски и финансови дружества като Gunvor, Koch Supply & Trading, Mercuria, ABN Amro, ING и Societe Generale се обединяват за създаване на цифрова платформа на основата на технологията Blockchain за търговия с енергийни стоки.

Целта на организацията е „модернизация и трансформация за управлението в етапа след продажбата при търговията с физически енергийни стоки“, се казва в съвместното изявление на компаниите.

Върху новото ободениние обръща преди дни специално внимание и Platts.

Технологията Blockchain, появила се за пръв път като тип архитектура, стояща в основата на криптовалутата биткойн, използва база данни за разпространение, която се обновява в реално време и обработва трансакциите за минути, чрез използване на компютърни алгоритми, без да е необходима проверка от трети страни.

Компанията Mercuria е привърженик на технологията Blockchain, тъй като според нея трябва значително да намали издръжката на търговията с петрол, отбелязва Ройтерс.

„В най-добрия случай това би помогнало да се избегне объркването по отношение на собствеността върху товара и потенциално да се помогне за по-голяма точност при управление на рисковете, дори ако за всяка част от сделката са определени правилните времеви мерки, тоест е правилно позиционирана във времето, казва Едуард Бел, анализатор от Emirates NBD PJSC.

Платформата ще бъде отворена за всеки сектор, след като бъде тествана от инвеститорите. „Целта е отказ от традиционните тромави хартиени договори и оперативна документация, в полза на по-безопасните, умни договори и управление на електронни документи.
Новата структура трябва да бъде одобрена от регулаторните органи и ще работи като независима организация, се казва в изявлението. Началото на дейността е планирано за първата половина на 2018 г.

През юни BP и италианската компания Eni приключиха пилотен проект за търговия с газ на европейския пазар чрез използване на технологията  Blockchain, базирана на разработката на канадската BTL Group, съобщава Platts.

Енергийните компании E.ON и Еnel също съобщиха, че чрез използване на технологията Blockchain са  осъществили успешно търговия с електроенергия.

3e-news.net

Може да харесате още...