pixel

Google инвестира в най-голямата слънчева електроцентрала

Google инвестира в най-голямата слънчева електроцентрала

Интернет гигантът Google планира да участва в строежа на най-голямата в света слънчева електроцентрала. Компанията обяви, че ще инвестира $168 млн. в проекта.

Слънчевата централа ще бъде разположена в Калифорния. Наречена Ivanpah, тя ще генерира енергия за нуждите на 140 хиляди семейства, става ясно от официалния сайт на проекта.

Googlе ще насочи инвестиции към компанията BrightSource Energy, която разработва и строи електроцентрали в калифорнийската пустиня Мохаве.

Най-голям инвеститор в проекта е NRG Energy Inc., която ще вложи $300 млн. в централата. Ivanpah ще стане първата “зелена” комерсиална електростанция, способна да доставя на потребителите чиста и нескъпа енергия в големи количества.

Проектът Ivanpah се състои от три независими слънчеви топлоелектростанции, всяка с по 170 хиляди огледала, наречени хелиостати. Огледалата насочват слънчевата светлина към бойлери, разположени на върха на 137-метрова кула, нагрявайки водата до 538 градуса. Парата завърта турбини, които произвеждат електричество.

Ivanpah ще има мощност 392 мегавата, което я превръща в най-голямата слънчева електростанция в света. Централата ще увеличи два пъти комерсиалното производство на енергия от слънцето в САЩ.

Очаква се Ivanpah да разкрие 100 нови работни места по време на строителството и още 86 при завършване на проекта през 2013 година. За 30 години работещите в нея ще изкарат $650 милиона.

greentech.bg

Може да харесате още...