pixel

Google придобива производителя на умни термостати Nest

Скоро Google може да бъде по-съществена част от живота ни от това да ни осигурява търсачка, е-поща и приложения, които използваме вашия своя компютър или телефон: технологичната компания може да се намести и сред уредите, които работят в дома ни. Google обяви, че ще придобие Nest – производителя на енергоспестяващи самообучаващи се термостати и аларми срещу дим – срещу 3,2 милиарда щатски долара. Сливането ще помогне на Google да спечели преимущество в бързо развиващия се нов пазар на интелигентни домакиски устройства – предмети от бита, които са в състояние да обменят данни и да се синхронизират чрез приложения в интернет, смартфони и таблети.

Това е добра новина, дори ако не сте маниак на тема технологии. Новината е добра за всеки, който се грижи за екологията, за опазванетона природата, и въобще за всеки, който иска да пести енергия и да намалява разходите си. Термостатът Nest бива програмиран да допринесе за намаляване на разходите за енергия чрез синхронизиране на графиците на потребителите – пести енергия, когато ги няма през деня, и поддържа температурата комфортна, когато се върнат.

Nest ще продължи да се управлява от сегашния изпълнителен директор Тони Фейдъл.

„Google ще ни помогне да реализираме напълно нашата визия за умен дом и ще ни позволи да променим света по-бързо, отколкото бихме могли, ако продължим сами”, коментира Фейдъл в блога си.

„Имахме голяма инерция, но това [сделката с Google] е космически кораб. Google има ресурси, глобален мащаб и платформа, които ще ускорят растежа на Nest чрез хардуер, софтуер и услуги за дома в световен мащаб”, допълва CEO-то.

Google очевидно показва, че се интересува от участие на пазара на умни домашни системи, коментира CNET. Имаше слухове, че интернет гигантът вече работи по умен термостат. „Google вече е в играта по един или друг начин. Всъщност, първата ми среща с Google беше преди да стартираме Nest”, признава Фейдъл.

С ресурсите на Google умните технологии на Nest ще достигнат до повече домове в повече страни по света. Освен това Google може да помогне на компанията в текущи съдебни спорове с конкурента Honeywell.

greentech.bg

Може да харесате още...