pixel

Google ще купува само възобновяема енергия от догодина

Технологичната компания Google планира за закупи достатъчно количество възобновяема енергия догодина, за да покрие нуждите на всичките си дейта центрове и офиси по света. Това е един от най-големите жестове, правен от частна компания за борбата срещу климатичните промени.

Интернет компанията заяви, че този й ангажимент ще я утвърди като „като най-големия купувач на възобновяема енергия на планетата“, с което ще осъществи пробив в масовото използване на енергия от слънце и вятър. Все пак ограниченията за доставката на такъв вид електроенергия за всички подразделения на компанията означават, че тя няма да може да захранва с нея всичките си обекти.

„Файненшъл таймс“ отбелязва, че това е най-драматичното обещание, давано досега от технологична компания, като се има предвид, че дейта центровете са сериозни консуматори на електричество. През последните години електропотреблението на Google нарасна и сега се договорят 2 600 мегавата възобновяема енергия. Тези количества са десет пъти повече от електроенергията, от която компанията се е нуждаела през 2010 г. за дейта центровете си, които са най-големият консуматор на ток.

През 2015 г. компанията е използвала 5.6 терават часа – количества, които според собствените й сметки са достатъчни да захранват с ток целия Сан Франциско за една година.

Google започна да купува възобновяема енергия чрез дългосрочни договори през 2010 г., а през 2015 г. е имала договорени количества, които да покриват 44% от нуждите й.

Скокът до 100% догодина е резултат от осъзнаването вътре в компанията, че падащите цени и все по-достъпният „зелен“ ток са показали, че пробивът е възможен.

Независимо от този ангажимент много от собствените офиси и дейта центрове на Google ще продължат да са зависими от въглеродно интензивна електроенергия, поне на първо време. Обекти, които са свързани с електромрежи на монополни доставчици, са ограничени от вида електроенергия, с която се снабдяват и в някои случаи е невъзможно да се мине на слънчева или вятърна.

Това принуди Google да прибегне до редица различни механизми, за да купува възобновяема енергия. В някои региони като Скандинавия е възможно да се сключват договори директно с вятърни централи. В други райони се купува ток от ВЕИ и се препродава на мрежови оператори.

От Google отбелязаха резкия спад на цената на електроенергията от слънце и вятър, която на много пазари е най-ниската възможна опция. Също така възможността за договори със срок от 10 до 20 години прави този източник на енергия по-надежден в сравнение с дългосрочните договори.

mediapool.bg

Може да харесате още...