pixel

Горещите скали на Крю в Чешир могат да осигурят „векове“ възобновяема енергия

Съветът е Източен Чешир е насочил вниманието си към потенциално неограничения резерв от геотермална енергия под град Крю. Горещите скали там могат да осигурят електрическа и топлинна енергия за региона за векове напред.

Тази седмица съветът гласува решение за провеждането на проучване на възможностите за добив на геотермална енергия в района, след като миналогодишен доклад идентифицира Крю като една от шестте области в Обединеното кралство, които могат да осигурят значителни количества геотермална енергия.

Докладът от консултантската къща Sinclair Knight Merz установи, че намерените дълбоки геотермални ресурси в страната могат да задоволят поне една пета от потреблението на електроенергия, предоставяйки 9,5 GW базова електроенергия и над 100 GW топлинна енергия.

Крю е град в Източен Чешир, възникнал като железничарско градче и известен като голям железопътен възел. Той е дом на Crewe Works , един от големите производители на железопътната техника и локомотиви, днес силно намален. От 1946 до 2002 градчето Крю е и дом на известния автопроизводител Rolls-Royce. Днес там се произвеждат автомобилите Bentley.

Геотермалната енергия се генерира чрез напомпване на вода в сондажен кладенец до местата, където има горещи скали, при което водата се загрява от естествената топлина на земята и се връща на повърхността във вид на пара. Парата може да се използва директно за отопление или за задвижване на турбини за генериране на електроенергия. Този вид възобновяема енергия има значителното предимство, че е постоянна и стабилна, за разлика от други възобновяеми енергийни източници, които са доста непредвидими.

Съветник Майкъл Джоунс от Чеширския съвет смята, че този преход към възобновяема енергия може да понижи битовите сметки за ток и отопление за местното население и бизнеса. „Съветът е иновативен и амбициозен орган и ние бихме пренебрегнали една важна стъпка напред за енергията в тази страна, ако отхвърлим този потенциал да си осигурим самодостатъчност”, каза той в изявление. Той припомня, че още римляните са използвали геотермалната енергия.

Може да харесате още...