pixel

Горивни клетки за дома вместо слънчеви панели?

Горивни клетки за дома вместо слънчеви панели?

Щом превозните средства могат да се движат благодарение на горивни клетки, то защо да не могат да захранват домовете с енергия?

Производителите на стационарни горивни клетки като щатските фирми Bloom Energy и FuelCell Energy се фокусират главно към големите бизнес клиенти. Но ClearEdge Power предлага своята горивна клетка, която има размерите на хладилник, за жилища и за малки офиси. Компанията е продала около 200 бройки в Калифорния.

Цената за 5-киловатова система е 56 000 долара, но местните жители могат да получат до 17 500 долара за горивната си клетка под формата на финансови стимули, отстъпки и федерални данъчни кредити. Комерсиалните клиенти пък могат да получат до 27 500 долара във вид на стимули, според компанията.

За клиенти с големи сметки за електричество горивните клетки могат да са доста ценни, защото могат да намалят техните разходи за ток. По този начин инвестицията се изплаща за пет до седем години.

Горивната клетка работи на природен газ, който се “реформира” и минава през горивната клетка, произвеждайки електроенергия и топлина. В допълнение към петте киловата електроенергия една система може да генерира 20 000 BTU топлинна топлинна енергия на час при 65 градуса по Целзий.

Самият производител настоява, че горивните клетки са по-добра алтернатива за жилището от слънчевите панели, защото те заемат по-малко място, не зависят от доброто слънчево греене и колебанията на времето, а освен това осигуряват комбинирано производство на топлина и енергия. Те се отличават с 40% ефективност при конвертиране на горивото в електрическа енергия и 50% ефективност при генериране на топлина, което е значително по-добре от соларните системи.

greentech.bg

Може да харесате още...