pixel

Графенови батерии носят тройно по-голяма енергийна плътност от литиево-йонните

Испанската компания Graphenano е разработила графеново-полимерна батерия, способна до голяма степен да реши пречките пред развитието на електрическия автомобил. В партньорство с китайската фирма CHINT фирмата възнамерява да се опита да преобрази света на електрическата мобилност – и не само.

Grabat Energy, дъщерно дружество на Graphenano, ще отвори завод в Йекла с 20 производствени линии. Те ще произвеждат 80 милиона акумулаторни клетки годишно.

В първата фаза от проекта Grabat ще има 200 служители и ще работи благодарение на инвестиция от 30 милиона евро, споделена между CHINT и Graphenano.

Втората фаза ще бъде много по-амбициозна. Китайската компания ще вложи 350 милиона евро за създаването на втори завод. Съвместното предприятие ще търгува своите продукти в Китай. Батериите, които ще се произвеждат там, ще са подходящи за дома, за мобилни устройства, за електрически велосипеди, мотоциклети, автомобили, самолети и безпилотни летателни апарати.

В момента батарията на Grabat може да осигури на един електрически автомобил пробег от около 800 км при тегло от само 100 килограма. Акумулаторната система може да се зарежда чрез включване в контакта, без специални приспособления. От фирмата казват, че времето за зареждане е равно на третина от времето за зареждане на литиево-йонна батерия със същия капацитет.

Адаптирана за кола като Tesla Model S, графеновата полимерна батерия може да увеличи пробега до 1013 км, казват испанците. Пробегът на Nissan Leaf може да се увеличи до 546 км с едно зареждане.

Батериите на Graphenano имат енергийна плътност от 1000Wh/кг и напрежение 2,3V. Независими анализи показват, че батериите са безопасни и не са склонни към експлозии.

greentech.bg

Може да харесате още...