pixel

Графенови слънчеви панели превръщат дъжда в чиста енергия

Графенови слънчеви панели превръщат дъжда в чиста енергия

Слънчевата енергия може да захранва огромна част от дейностите на човека, но си има и своите ограничения. Сега екип от четирима китайски учени от Университета Юнан Нормал и Океанския университет на Китай са открили как прилагането на графен върху слънчеви панели може да превръща дъжда в чиста енергия.

Китайските учени поставили графен върху слънчеви клетки, който, в присъствието на дъждовна вода, прави функционирането на клетките различно. Положително заредените йони на различни соли, налични в дъждовната вода, като амоняк, калций или натрий взаимодействат с електроните на графена за производството на електричество, което позволява на слънчевите клетки да функционират дори без слънце, когато вали.

Разбира се, това е вълнуваща стъпка напред, но не окончателно решение. Покрити с графен, слънчевите клетки не са много ефективни. Те са в състояние да преобразуват едва 6,5 процента от енергията на слънцето в електричество. Въпреки това откритието е ценно, защото по-нататъшното развитие на технологията може да има дълбоки последствия за бъдещето на възобновяемата енергия.

greentech.bg

Може да харесате още...