pixel

Гривна контролира температурата в офиса

Група изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали икономична гривна с вградени сензори, с които се следи нивото на комфорт в дадено помещение.

Високотехнологична гривна, която може да контролира температурата и осветлението в офиса от разстояние? Да, днес е все по-модерно различни видове електроника да се предлагат на пазара във формата на гривна. А и на мнозина от нас се е случвало да имат колеги, които толкова силно да „набичват“ климатика и парното в офиса, че да го превръщат в същинска сауна дори и посред най-лютата зима (когато резкият преход от минусовите температури навън към онези +30 градуса в стаята могат да доведат до припадък). Та с две думи, изобретението не е никак случайно.

WristQue е проект на група изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT). Те са създали икономична гривна, в която са вградени сензори, с които се следи нивото на комфорт в дадено помещение. Гривната може също така да контролира температурата и светлината.

Всяка гривна е пластмасова и се изработва на 3D принтер. В нея се съдържа микропроцесор, който е свързан с еко-сензори за следене на колебанията в температурата, влажността и светлината. Гривната е „обзаведена“ и с чип, който следи местоположението на потребителя и комуникира с „умната сграда“ дистанционно, посредством радиочестотни сигнали.

WristQue има само три бутона. Два правят възможно потребителите да контролират температурата – топло и студено. Третият пък позволява работата с жестове за управление на други уреди, чрез което става възможно да се взаимодейства с близкостоящи устройства като телевизори или компютри.

Джо Парадисо, директор на групата, разработила проекта, вижда бъдещето на WristQue като ключов елемент в контролирането на „всеобхватния свят от интерактивни медии, които един ден ще ни заобикалят отвсякъде.“

Групата на Парадисо е проектирала и тествала гривната в сградата на Media Lab, където учените открили, че системата е страхотен енергоспестител. Използвайки данни от сензора за движение, софтуерът на WristQue е в състояние да предскаже кога в стаите ще има хора, така че нивата на температурата и осветлението биха могли да бъдат коригирани в зависимост от присъствието или отсъствието на хора в помещението. След три седмици пробен период гривната довела до 24% спад в използването на енергия.

greentech.bg

Може да харесате още...