pixel

Гърция иска да запази участието си в Бургас-Александруполис

След решението на българското правителство да се откаже от проекта за петролопровод Бургас-Александруполис гръцкото правителство съобщи, че желае да запази участието си в проекта.

„Ние нямаме никаква официална информация за оттеглянето на България. Гърция напълно държи на своя стратегически избор за ползата от петролопровода за Гърция и България и за подкрепа на енергийната сигурност на Европа”, заяви държавният секретар по енергетиката Янис Маниатис. Говорителят на руската компания „Транснефт” Игор Дьомин изказа предположение пред българското национално радио, че „проектът е замразен, а не погребан”, пише БГНЕС.

„Ние все пак продължаваме да вярваме, че проектът е в интерес на участниците – България, Гърция и Русия, а дори и за САЩ, които възнамеряваха да транспортират по тази тръба петрол, добиван от компанията „Шеврон” в района на Каспийско море”, заяви Дьомин.

Според него, решението на България да се откаже от проекта е в интерес най-вече на Турция, която има проект за прокопаване на успореден на Босфора канал, предназначен за петролни танкери в европейската част на Истанбул.

lev.bg

Може да харесате още...