pixel

Хамбург е топлофикационната столица на Германия

danfoss

Целта е още 50 000 домакинства да бъдат свързани към топлофикационната мрежа до 2020 година.

„Ако имам възможност да избирам, аз със сигурност бих заложила на продуктите на Данфосс. Качеството на оборудването е изключително, а предлаганото сервизно обслужване и техническа помощ са също един голям плюс. При по-сложни инсталации специалистите на Данфосс ни помагат по въпросите свързани с проектирането и строителството“, Юдит Хубер-Ян, ръководител на проекта от фирма Reese Beratende Ingenieure.

В Германия районната топлофикация не е толкова разпространена, колкото в някои други страни от ЕС. Едно изключение в това отношение обаче е Хамбург, където има голяма топлофикационна мрежа, която снабдява с топлоенергия 19% от всички домакинства, в сравнение с 8 до 14% в останалата част на Германия. Управляващите политици обявиха, че топлофикационната инфраструктура ще продължи да се разширява, като тяхната цел е още 50 000 домакинства да бъдат свързани към топлофикационната мрежа до 2020 година.

Хафенсити: Превъзходно градоустройство

С Хафенсити се създава цял един нов градски квартал в сърцето на Хамбург. Понастоящем това е най-големият благоустройствен проект в града (155 хектара площ в района на пристанището!) и се превръща в образец за подражание в цяла Европа със своята смесица от апартаменти, офиси, развлекателни съоръжения, търговски площи и културни обекти. Това се отнася също и за енергоснабдяването, тъй като проектантите  по градоустройство са избрали най-екосъобразното и икономически изгодно дългосрочно решение: Всички сгради са свързани към топлофикационната мрежа.

danfoss

Целта при Хафенсити била да се разработи енергоснабдителна концепция, която да отговаря и на най-строгите икономически и екологични изисквания. По същество концепцията се базира на съчетаването на съществуващата, доказала се вече топлофикационна система на Хамбург с децентрализирани локални топлоразпределителни съоръжения. Като гориво се използват въглища, заедно с  битови и промишлени отпадъци, природен газ и много малко количество леко течно гориво. За допълнително намаляване на емисиите от въглероден диоксид, съществуващата топлофикационна централа на Хафенсити е оборудвана като пилотно съоръжение с парна турбина и горивна клетка. Освен това, предвидено е построяването на две нови станции за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия в Überseequartier и на терминала за круизни кораби. Сградите, които са предназначени предимно за жилищни цели, ще бъдат снабдени с панели за слънчева енергия, която ще се използва за централното  снабдяване с битова гореща вода.

Отзиви за Данфосс във връзка с проектите в Хафенсити

За няколко обекта ръководителят на проекта избра системи и автоматика на Данфосс. Тази  усъвършенствана и доказала се технология, както и предлаганата всеобхватна гама от продукти удовлетворяват изискванията и на монтажниците и на проектантите, което се доказва от следните две изявления:

Олаф Ебелинг е специалист по водопроводните, отоплителните и климатичните инсталации в компанията Arne Stüber Heizung und Sanitär GmbH. Той основно отговаря за водопроводите и инсталациите, като същевременно работи и като строителен надзорник. „Ако изпълнителят или проектантът изрично не е посочил конкретен производител, ние винаги избираме продукти на Данфосс. Те предлагат добър баланс между технология, функционални характеристики и цена. Инсталирането им е опростено и за мен като монтажник е лесно да боравя с всички части.

Има гъвкави възможности за присъединяване и на строителната площадка не възникват особени проблеми. Много сме доволни също така от спазването на сроковете за доставка и бързата реакция при необходимост от техническа помощ или при поръчване на резервни части.“

В Хафенсити компанията „Arne Stüber Heizung und Sanitär GmbH“ са инсталирали оборудване на Данфосс в няколко нови сгради в района „Am Kaiserkai“ – комплектните топло-фикационни абонатни станции в сгради № 33, 31, 29 и 27. Това включвало обекти с подово отопление и други с радиаторно отопление – автоматиката на Данфосс лесно се монтира и при двата варианта: „Работи много добре“, казва Олаф Ебелинг. „Всички сгради вече са населени и обитателите явно са доволни от инсталираната отоплителна автоматика. Не сме имали никакви оплаквания, поне до сега.“

Ръководителят на проекта Юдит Хубер-Яан (от компанията Reese Beratende Ingenieure) също държи на изпитаните продукти за управление на отоплението и битовото горещо водоснабдяване. “Ако имам възможност да избирам, аз със сигурност бих заложила на продуктите на Данфосс. Качеството на оборудването е изключително, а предлаганото сервизно обслужване и техническа помощ са също един голям плюс. При по-сложни инсталации специалистите на Данфосс ни помагат по въпросите свързани с проектирането и строителството. А ако на строителния обект се случи нещо да не върви както трябва, служителите на Данфосс винаги са на разположение да дойдат и да ни дадат съвет на място.“

danfoss

Топлофицирането на Хафенсити е едно рентабилно и щадящо околната среда решение. Престижният проект на Хамбург е модел за сполучливо градоустройство не само по архитектурни причини. Енергийната концепция също може да служи като образец за подражание. Управляващото оборудване на Данфосс, монтирано за разпределение на топлинната енергия в много от сградите, гарантира че всеки един киловат енергия се използва възможно най-ефективно, в интерес на собствениците на сградите, наемателите и на енергийния доставчик.

3 добри причини да изберете Данфосс

Данфосс е нещо повече от доставчик на широк спектър от първокласни решения. Вникването в потребностите на клиентите и техническият ни експертен опит ни превръщат в силен партньор за вашия бизнес.

danfoss

Още референции за Данфосс и за осъществени проекти можете да откриете на danfoss.com.

Може да харесате още...